Kultura

kompleks crkve i samostana sv. Nikole

Obuljen Koržinek: Obnova zadarske kulturne baštine od životnog značaja za Hrvatsku

Obuljen Koržinek: Obnova zadarske kulturne baštine od životnog značaja za Hrvatsku
Dino Stanin/PIXSELL

Nakon trogodišnje obnove, u Zadru je u utorak otvoren obnovljen kompleks crkve i samostana sv. Nikole i novi Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA).

U obnovu kompleksa uloženo je pet milijuna eura, od toga je 85 posto osigurano iz europskih fondova, a ostatak iz proračuna Ministarstva kulture i medija.

Svečano otvorena obnovljena crkva sv. Nikole Svečano otvorena obnovljena crkva sv. Nikole

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić podsjetio je da je stručni tim MCPA na svojim leđima, uz potporu Grada Zadra i resornog ministarstva, zdušno radio na tome da prebrode svaku krizu kako bi projekt priveli kraju.

"Ovo je jedan od strateških projekata za Zadar, koji pokazuje kako grad brine o svojoj kulturnoj baštini. ITU mehanizam tu se našao kao savršena prilika da se ovom kolosalnom projektu omogući potrebni novac. Poluotok, srce zadarskoga urbanog identitetskog tkiva, u samo nekoliko godina transformiran je i obnovljen. Promijenjena je percepcija grada i dodana vrijednost njegovu urbanom okolišu, jer ulaganje u kulturnu baštinu ulaganje je u nas same i ono što kao društvo vrednujemo", ustvrdio je Erlić.

Desetljećima uništena, zapuštena i zaboravljena crkva, koja je u prošlosti bila opatija, vojarna, vojna bolnica, skladište i arhiv, pretvorena je u jedinstvenu ustanovu na ovim prostorima.

"Danas stojimo u baroknoj crkvi iz druge polovine 18. stoljeća, koja zapravo nikad nije do kraja ni završena. Crkva je godinama, nakon desakralizacije, bila vojni objekt, što znamo iz povijesnih izvora i arheoloških podataka. Nakon što ju je djelomično sanirala Tankerska plovidba potkraj 20. stoljeća, imali smo golem zadatak dovesti je u današnje stanje", rekao je ravnatelj MCPA Mladen Pešić.

Istaknuo je da je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju UNESCO-ov centar druge kategorije, a cilj obnove cijeloga kompleksa nije samo valorizacija kulturne baštine, nego i turističke ponude grada.

"Ministarstvo kulture i medija nas je, unatoč porastu troškova i probijanju rokova, odlučilo pratiti do kraja. Kompletno su obnovljeni crkva sa zvonikom, okoliš i prijemna zgrada s paviljonom za radionice i tri dormitorija za stručnjake i posjetitelje. Centar koji je dugo godina aktivan na međunarodnom planu sada napokon ima i svoj stalni, reprezentativni dom u Zadru", ustvrdio je.

Edukacijski centar ima multifunkcionalni prostor za izložbe, koncerte i konferencije, a dvije gornje galerije posvećene su podvodnoj arheologiji.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je da je revitalizacija i obnova zadarske kulturne baštine od životnog značaja za Hrvatsku.

"Drago mi je da novi život ovog kompleksa započinje hommageom Valteru Dešpalju. Podsjetila bih zato na značaj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u doprinosu istraživanju podvodne arheologije na svjetskoj razini", rekla je ministrica.

Posjetila je da se prije 25 godina u pregovorima o donošenju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne arheologije Hrvatska snažno politički zalagala za tu konvenciju kako bi se zaštita podvodne arheologije digla na novu razinu, što je kasnije potvrđeno brzom ratifikacijom konvencije i osnivanjem MCPA.

Ministrica je dodala da podvodna arheologija, osim znanstveno-stručnog dijela, obuhvaća i brojne entuzijaste, ronioce i ljubitelje povijesti i prirode.

Govoreći o važnosti UNESCO-ove kategorizacije, Siniša Šešum, šef sarajevskog UNESCO-ovog Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi, istaknuo je da je Zadar važno kulturno-povijesno središte svjetske važnosti.

"Obnova ovog kompleksa jedan je od najsvjetlijih primjera promocije konvencije UNESCO-a o zaštiti te arheološke grane. Drago nam je zato priznati da smo jedan od 'krivaca' za realizaciju projekta, jer od samog smo početka partner Ministarstvu kulture i medija. Uživajmo zato u novim otkrićima i prezentaciji bogate podmorske kulturne baštine Hrvatske, poručio je Šešum.

Na godišnjicu smrti velikana zadarske i hrvatske glazbe, violončelista i pedagoga Valtera Dešpalja, Koncertni ured Zadar večeras priređuje koncert u novoobnovljenom kompleksu sv. Nikole.

Nastupit će dvanaestoro njegovih bivših studenata, danas priznatih violončelista i pedagoga, a na programu će biti djela Franza Schuberta, Mauricea Ravela, Igora Kuljerića i drugih.


Reci što misliš!