Kultura

11. rođendan kampanje „Čitaj mi!”

Zašto je važno čitati djeci?

Zašto je važno čitati djeci?
GKZD

U sklopu obilježavanja 11. rođendana kampanje "Čitaj mi!" Gradska knjižnica Zadar provodi brojne hvalevrijedne akcije, tako je primjerice otvorena nova zbirčica slikovnica u pedijatrijskoj ordinacija dr. Milene Bačić.

Nadamo se da će i ova zbirčica, kao i ostale koje djeluju u sklopu programa Čitaj mi dok čekam, zaživjeti među djecom i roditeljima i pomoći im skratiti vrijeme čekanja na liječnički pregled.

Gradska knjižnica Zadar i Dječji vrtić Sunce Zadar, pod pokroviteljstvom Grada Zadra, ove godine domaćini su proslave rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ koja se obilježava svake godine u travnju povodom Međunarodnog dana dječje knjige.
Svake godine 2. travnja, prigodom obilježavanja rođendana Hansa Christiana Andersena, slavi se Međunarodni dan dječje knjige (International Children's Book Day- ICBD) kako bi se potakla ljubav prema čitanju i istakla važnost knjiga za djecu. Međunarodni odbor za knjige za mlade (International Bord on Books for Young People - IBBY), neprofitno je udruženje koje obilježava ovaj događaj od 1967., a svake je godine pokrovitelj jedna od članica koja osmišljava poruku i poster za sve sekcije. Ove godine, 2024., to je IBBY Japan – JBBY, a naslov poruke za Međunarodni dan dječje knjige je Preko mora na krilima mašte.

Poruku je napisala Eiko Kadono, poznata japanska književnica, dobitnica Nagrade H.C. Andersen za 2018. godinu, a poster je likovno osmislila Nana Furiya, svjetski poznata japanska umjetnicom s adresom u Slovačkoj. Mašta je ključna riječ Međunarodnog dana dječje knjige za 2024. godinu. IBBY vjeruje da će poticanje mašte doprinijeti međusobnom razumijevanju i toleranciji.


Reci što misliš!