Kultura

28. rujna

U Splitu na Marjanu otvorena Likovna kolonija u čast svetog Jeronima

U Splitu na Marjanu otvorena Likovna kolonija u čast svetog Jeronima
Ivo Čagalj/PIXSELL

Ispred crkvice sv. Jere na splitskom Marjanu u petak je otvorena likovna kolonija „Sveti Jeronim“, na kojoj sudjeluju 24-voro hrvatskih slikara i kipara, koji predstavljaju svoj umjetnički prikaz ovoga sveca, zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije

Izložbu je otvorio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, istaknuvši  da je to izvrstan početak proslave Dana Splitsko-dalmatinske županije, priopćeno je iz županije.

Po popisu umjetnika vidi se da je to najbolje što Hrvatska ima. Sve se odvija na ovoj lokaciji smiraja i uistinu je predivan osjećaj biti ovdje“, rekao je Boban.

Najavio je da će izložba radova nastalih na ovoj Likovnoj koloniji biti otvorena 28. rujna u splitskoj Sveučilišnoj galeriji, a, kako je rekao, otvorit će ju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Svoja djela nadahnuta svetim Jeronimom izradit će Goran Balić, Duje Botteri, Nikola Džaja, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Đani Martinić,  Duje Matetić, Matko Mijić,  Dijana Iva Sesartić, Ana Marija Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Lili Gluić, Karin Grenc, Ivan Listeš,  Zvonimir Mihanović, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Vice Tomasović, Marko Gugić i Frane Šitum.

Slikar Zvonimir Mihanović izjavio je da svi događaji u ljudskoj povijesti žive u nadahnućima umjetnika.

„Jeronim nam je poznat po tome što je, braneći svoj temperament i svoju naglost rekao 'Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac', ali i po svojoj intelektualnoj razini i po svojoj velikoj, kozmopolitskoj djelatnosti. On je tada svojim prijevodima na latinski jezik slovio jednu kozmopolitsku ujedinjenost“, rekao je Mihanović.

Akademik Kažimir Hraste osvrnuo se na prostor na kojemu se odvija ova likovna kolonija.

Nitko ne može napraviti ono što može vjera i ljudski duh. Poticajno je organizirati likovnu koloniju u ovom prostoru, jer su pustinjaci ovdje dolazili tražiti mir, uvjerenje i stav. To isto traže i umjetnici i oni su na istom zadatku“, istaknuo je Hraste.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić rekao je kako na ovom događaju sudjeluju vrhunski hrvatski likovni umjetnici.

„To je potvrda onoga što ja često spominjem, a to je da naše Sveučilište stoji iza znanosti, ali i iza umjetnosti kao jedne dodane vrijednosti. Kad pogledate umjetnike diljem Hrvatske, onda vidite da ih je 50 posto s ovoga ovdje područja“, izjavio je rektor Ljutić.

Organizatori kolonije su Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu i župa Sveti križ, Veli Varoš.

 


Reci što misliš!