Kultura

osvojio putovanje u Beč

Noel Dedaj, učenik iz Zadra, osvojio prvu nagradu na natječaju Radost slikanja uz glazbu

Noel Dedaj, učenik iz Zadra, osvojio prvu nagradu na natječaju Radost slikanja uz glazbu

Noel Dedaj, učenik 2. razreda OŠ Zadarski otoci iz Zadra osvojio je prvu nagradu na natječaju „Radost slikanja uz glazbu“ koju je dodijelila Hrvatska glazbena mladež (HGM) u okviru programa „Priče iz bečke šume“.

Mladi Zadranin je pod mentorstvom učiteljice Željke Diklan slušajući glazbu Johanna Straussa oca i sina pripremao svoj likovni rad, a predstavio ga je na izložbi koja se održala u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Izložba se održala uoči dva velika koncerta za mladu publiku, u okviru HGM-ovog programa „Priče iz bečke šume“. 

Stručni žiri u sastavu: Ida Loher i Maja Rožman, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti te Martina Ranilović Vrdoljak, modna dizajnerica izdvojio je kako mu je „cijeli rad prožet ritmom i dinamikom koja se očituje u načinu kombiniranja i izmjenjivanja linija, ploha i boja kao i u načinu kombiniranja i interpretiranja motiva. Pozadina titra u stalnoj izmjeni bijele i obojane plohe papira što još više naglašava ritam crnih linija. Motivi drveća i ptica koji se ponavljaju variraju svoj oblik u malim pomacima. Te male, ali stalne vizualne izmjene potiču promatrača da istražuje i otkriva nove i nove podražaje koji prenose doživljaj glazbe kao niz različitih ritmova koji se spajaju u jednu harmoničnu cjelinu.“.

Noel je za nagradu osvojio putovanje na kulturni izlet u Beč koje će mu omogućiti Art Travel, partner programa. Ujedno, sve dobitnike natječaja Školska knjiga nagradila je prigodnim i vrijednim poklonima. 

Rita Kapetanović, iz vrtića DV Sesvete, pod mentorstvom Natalije Malić, Marije Marušić i Marije Srakec osvojila je drugu nagradu. Treća nagrada pripala je Dorotei Botinčan, učenici 5. razreda, OŠ braće Radić iz Kloštar Ivanića, a mentorica joj je bila Vlasta Tolić. Dodijeljene su i dvije posebne nagrade i to: Marku Krčmaru, učeniku 2. razreda OŠ “Petar Zrinski” iz Šenkovca kod Čakovca, uz mentorstvo Jasminke Mesarić te Jakovu Kosu, učeniku 5. razreda OŠ braće Radića iz Kloštar Ivanića, a mentorica mu je Vlasta Tolić. 

HGM-ov program „Priče iz bečke šume“ obuhvatio je natječaj „Radost slikanja uz glazbu“, izložbu i dva velika koncerta koja su se održala u Velikoj dvorani KDV Lisinski tijekom kojih su djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola uživala u koncertu Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Tončija Bilića. Glazbeni dio programa upoznao je djecu s najljepšim valcerima i polkama obitelji Strauss, a naracijski je program pratila Martina Vrdoljak Ranilović, modna dizajnerica i moderatorica, koja ih je upoznala i s osnovnim pravilima dobrog odijevanja. Polaznici plesnih škola Umjetničke škole Franje Lučića i Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje pod umjetničkim vodstvom Jasne Čižmek Tarbuk plesno su obogatili cijeli program i doživljaj mlade publike.

Ciljevi ovog HGM-ovog programa, između ostaloga su, na najbolji mogući način predstaviti vrijednosti likovne i glazbene kulture uživo i obogatiti obvezne odgojno-obrazovne programe u dječjim vrtićima i školama. Velikoj većini djece ovakav, iznimno bogat program je prvi susret s velikim koncertnim dvoranama, a zasigurno i prvi doživljaj koji će im ostati u pamćenju i inspirirati ih da možda svoj karijerni put pronađu u umjetnosti. 

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslav Lisinski, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici. hgm.hr

 


Reci što misliš!