Kultura

pag

Promocija knjige "Priča o soli' u Kneževom dvoru

Promocija knjige
Dino Stanin/PIXSELL

U subotu, 26. studenoga u Kneževom dvoru održat će se promocija knjige „Priča o soli“ autora Mate Donadića.

„Zbog soli je čitav otok bio poznat i posebno zanimljiv svima. Iako je najveći dio soli uzimala država, Pag je od onog što mu je ostajalo uspijevao živjeti životom grada sa standardima toga vremena. Skoro svi ratovi u povijesti otoka bili su upravo zbog soli. Zbog pet solana na otoku i zbog bure koja ga „soli“, otok su često zvali, a i danas ga zovu „otok soli“.

Jedna od tih solana, ona najveća, radila je bez prekida kroz čitavu povijest, a radi i danas. Značajni je privredni subjekt našega grada, a mogla bi i trebala postati još značajnija jer se samo treba prilagoditi novom vremenu.

eff7cf4f11e9bc254abf594a1a18bc93.jpg?v=2Sol je danas svima dostupna, ali tradicija i druge spoznaje o važnosti soli mogu mu dati novi vrijednost koja bi svima koristila“, navodi Donadić u predgovoru ovog zanimljivog izdanja i naglašava kako ova knjiga ima namjeru biti pisani vodič za budući Muzej solarstva u Pagu. 

Promocija knjige „Priča o soli“ započinje u 18 sati u prizemlju Kneževog dvora nakon paljenja prve adventske svijeće na Trgu Petra Krešimira IV u Pagu.

 


Reci što misliš!