Kultura

OSAM GODINA, DESET PRIČA

Zadarski likovnjak Marko Jačan ilustrirao strip po scenariju Darka Macana

Zadarski likovnjak Marko Jačan ilustrirao strip po scenariju Darka Macana

Osam godina trajala je suradnja koja je napokon urodila plodom. Na stranicama izdavača Fibre, a za desetak dana i u knjižarama pojavit će se – Siva kronika

- Strip je ustvari Macanov projekt koji je dugo ležao neostvaren u njegovoj ladici pa smo ga odlučili oživjeti. Prve dvije epizode su izašle u strip reviji Večernjeg lista, a nakon toga smo ga nastavili s ciljem da ga objavimo u ovakvoj albumskoj verziji. Projekt podržan od strane Ministarstva kulture, hvala im, kaže Marko koji ams e osvrnuo i na suradnju s Darkom Macanom.

- Suradnja s Darkom je neprocijenjivo iskustvo iz kojeg naučiš neopisivo mnogo. Ispočetka je to malo kaskalo, ali kad smo se navikli jedan na drugog i kad sam ja ustvari naučio sto Darko traži išlo je sve lakše i lakše dok na kraju nije klizilo potpuno glatko... I kao nagradu sad imamo ovo predivno izdanje najjačeg strip izdavača u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire.

"Siva kronika scenarista Darka Macana, u izvedbi zadarskoga likovnjaka Marka Jačana, prilično je rijetka ptica suvremenoga hrvatskog stripa: realistična je bez pesimizma, suvremena bez politikanstva i zabavna bez kreveljenja. Siva kronika pokušava, i uspijeva, kroz deset epizoda nanizati male priče u kojima nema velikih zločina ni velikih junaka, ali ima ljubavi, sretnih i nesretnih, onih koje traju nekoliko dana i onih koje traju nekoliko desetljeća, koje sve za sobom ostavljaju tragove.

Deset priča koje čine SIVU KRONIKU nazvane se po likovima koje reporterka Viktorija i njezin fotograf, Branko, sreću tijekom novinarskih zadataka. Ti se likovi pred nama redaju abecedno (Anamarija pa Boris pa Crni ...) i čini se da je nakana autora bila stvoriti abecedarij suvremene hrvatske zbilje. Ta namjera nije do kraja provedena – sa F se skače odmah na Ž – ali i u tako stvorenoj zagradi, u lakuni neispričanoga, Siva kronika nam pruža kroniku tuceta života, kroniku puno manje sivu nego što njezin naslov nagoviješta", kažu i izdavaštva Fibra.


Reci što misliš!