Kultura

#klape

Dvije zadarske klape bore se za finale omiškog festivala

Dvije zadarske klape bore se za finale omiškog festivala
Photo by: Zvonimir Kujundžić i Vlade Zemunik

Od danas pa sve do nedjelje 4.srpnja održat će se tri natjecateljske večeri 55. Festivala dalmatinskih klapa „Omiš“. Festival je započeo 12. lipnja u Bolu na Braču s večeri klapa debitanata, a samo finale ove godine održat će se tradicionalno u Omišu 16. i 17. srpnja.

Više o tome što nas očekuje ovog vikenda pitali smo direktora festivala Miju Stanića:

“Danas, sutra i prekosutra čekaju nas tri natjecateljske večeri. Večeras će nastupiti ukupno 7 mješovitih klapa  koje će se natjecati za „štitove“ i „leute“, dakle nagrade prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda i glasovima publike na trgu”, rekao je Stanić, a zadarske boje večeras brani mješovita klapa Karamiž iz Ražanca pod čija je voditeljica prof. Magdalena Miočić, a članovi su: Antonija Žagar (sopran), Kristina Šarić Radan i Lucija Kožul (alti), Lovre Marelić i Marko Miočić (baritoni), te Ivan Kožul i Marttin Ivaz (basovi).

“Sutra i prekosutra očekuju nas dvije polufinalne večeri na kojima će se natjecati 26 muških i ženskih klapa. Najuspješnijih deset iz jedne i druge kategorije nastupit će na samom finalu festivala 16. i 17. srpnja uz izravan prijenos na nacionalnoj televiziji”, kaže Stanić. U konkurenciji ženskih klapa sutra u subotu 3.srpnja od 21 sat nastupa i klapa “Kapric” iz Zadra voditeljice Stjepane Lukašević koja je ujedno i prvi sopran. Ostale članice klape su: Ana Zubčić i Marija Kutija (2. soprani), Tea Šegić i Martine Galošić (1. alti), Ana Bukvić i Jelena Zore (2. alti).

Na finalnim večerima žiri u sastavu od 7 članova dodijelit će ukupno 3 nagrade, a sudjelovat će i publika na trgu svojim glasovanjem:

“Prošle godine bilo je telefonsko glasovanje radi malog broja publike na trgu radi epidemiološke situacije. Ove godine smo se odlučili vratiti na staro, odnosno da glasa samo publika na trgu. Tako će biti i na ženskom i muškom finalu, dok će večeras u večeri mješovitih klapa publika dodijeliti samo jednu nagradu”, rekao nam je direktor “Omiša”.

​​​​​​​​​

Reci što misliš!

 Izdvojeno