Kultura

uz izložbu bernarda kotlara

Koliko je stara carska Fontana, simbol Zadra i Arbanasa?

Koliko je stara carska Fontana, simbol Zadra i Arbanasa?

Povijesničari se još uvijek spore oko toga koliko je stara carska Fontana, simbol Zadra i Arbanasa.

A zadarski publicist i kroničar Bernard Kotlar potrudio se prikupiti stare razglednice i fotografije, te prezentirao i autorske, te tako postavio zanimljivu izložbu u ogranku Gradske knjižnice Arbanasi.

Tu se nalazi i zavičajna zbirka s bogatom građom Arbanasa, a kako smo u epidemiološki nepovoljnoj situaciji, samo otvorenje je izostalo.

Svibanj je već tradicionalno posvećen Danima Gospe Loretske, zaštitnice Arbanasa.

Jedan od simbola je i Fontana, carski zdenac koji neki smještaju u antiku, a prvi pisani trag vodi je u 14. stoljeće...bila je izvor vode stanovništvu, a uz gat su pristajali brodovi.

Fontana je svojom slavom i ljepotom nadahnula i renesansne književnike Petra Zoranića i Jurja Barakovića, pa o ovom zaštićenom spomeniku kulture možemo čitati u njihovim djelima.

Danas je tek spomenik, ali svakako se vrijedi podsjetiti kako je odlijevala vremenima. Zato navratite do knjižnice i pogledajte izložbu!

Izložbu prati i prigodna brošura u kojoj je autor Bernard Kotlar na jednom mjestu sakupio sve što je do sada napisano o Fontani; počevši od Petra Zoranića koji još u 16.stoljeću priča legendu kako su Fontanu sagradile vile, preko znanstvenih osvrta Tullia Erbera, Iva Petriciolia i Aleksandra Stipčevića do Ivice Matešića Jeremije koji govori o tome što Fontana znači Arbanasima. 


Reci što misliš!