Kultura

#obrazovanje

Poziv za stipendiju za mlade književne kritičare/ke, kolumniste/ice, novinare/ke i studente/ice

Poziv za stipendiju za mlade književne kritičare/ke, kolumniste/ice, novinare/ke i studente/ice

Izdavačka kuća Buybook će za Šesti internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 7. do 10. jula/srpnja, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike.

Tema ovogodišnje radionice je "Kritika i književni zanat", a vrijeme održavanja  je od 4. do 10. jula/srpnja 2021. godine. 

Aplikacije je potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba do 22. maja/svibnja 2021. Aplikacija treba sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne.

Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati mogu biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija.

Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno umjetničkim kritičarima/kama koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku te imaju od 21 do 30 godina.

Učesnici/e koji su  sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave. 

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:  

Prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 26. juna/lipnja, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu. 

Druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala; navedeni  tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana, a  najbolji među njima na stranicama medijskih partnera Festivala. 

Treća faza je pohađanje predavanja i radionica sa uglednim predavačima za vrijeme  trajanja programa.

Voditelj ovogodišnje radionice je Nenad Veličković, a odabrani polaznici će pored njega imati  priliku slušati i druge predavače i goste festivala. 

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu, hranu u dogovorenim restoranima te  troškove puta. Molimo sve zainteresirane da pročitaju pravilnik učešća koji se nalazi u dokumentu  s prijavnim obrascem. 

Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika/ica programa kojima će po realizaciji zadatka biti  dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade. 

Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Zvanične potvrde učešća poslat ćemo odabranim  kandidatima najkasnije do 30. maja/svibnja 2021. godine, uz detaljniji program rada i potrebne  logističke informacije. 


Reci što misliš!