Kultura

Prilikom uređenja hostela

U podrumu zgrade u Varoši pronađena jedinstvena freska

U podrumu zgrade u Varoši pronađena jedinstvena freska
HRT Magazin

Senzacionalno arheološko otkriće u Zadru! Tijekom arheoloških istraživanja na gradilištu budućeg hostela - u podrumu zgrade na Poluotoku pronađena je freska kakve nema na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Jedina slična nalazi se u Rimu, saznaje HRT.

Legenda kaže - gdje god se na zadarskom Polutoku zagrebe, nešto se arheološki vrijedno iskopa. Tako je i sa zgradom u Varoši. Ljubitelji starina vidjeli su potencijal za hostel. Planirali su od podruma napraviti prostoriju za druženje, pa su morali zatražiti mišljenje konzervatora.

- Dobili smo dozvolu za arheološka istraživanja i arheološki nadzor i počeli smo s iskopima. Nakon što smo počeli, odmah prvi dan smo udarili u ovaj zid tu i s tim su počele naše slatke muke, rekao je investitor Deni Mišlov.

Pronašli su niz tragova prošlosti. Skidanje svakog daljnjeg sloja zemlje dovelo ih je do senzacionalnog otkrića.

- Riječ je o ranokršćanskoj fresci. Znanstveno je on vrlo značajan nalaz jer nešto slično nemamo na istočnojadranskoj obali, osobito u naseobinskom kontekstu, zato što su ovakvi prizori većinom vezani za grobišni kontekst, pojasnio je arheolog Domagoj Maurin.

Freska je dosta oštećena i potrebna je podrobnija znanstvena analiza.

- Pretpostavljamo da se radi o ili Dobrom pastiru, to je jedinstveno za naše područje, ili Danijelu s lavovima, međutim to su sve motivi koji su vezani uz rano kršćanstvo koje nalazimo i u katakombama u Rimu, rekao je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar za HRT.

A ovdje je, pretpostavljaju, riječ o kućnom svetištu i prelasku jedne obitelji na kršćanstvo. Radovi na budućem hostelu zbog nalaza su odgođeni za cijelu godinu. Prema novom konceptu, vlasnici će fresku adekvatno predstaviti. A ona će sigurno biti predmet budućih znanstvenih istraživanja.


Reci što misliš!