Kultura

zadar organ festival

Tea Kulaš, orguljašica i organizatorica festivala: Orgulje su zabavan instrument kojeg volim svirati bosa

Tea Kulaš, orguljašica i organizatorica festivala: Orgulje su zabavan instrument kojeg volim svirati bosa

"Htjela sam svojem gradu ponuditi nešto novo i drugačije, nešto što je meni falilo na mojem umjetničkom putu u Zadru", rekla nam je Tea Kulaš, svestrana 25-godišnja Zadranka koja se uhvatila organizacije i u rodnom gradu poklonila Zadar Organ Festival, festival orgulja.

Orgulje su puno više od misnog instrumenta. Upravo to je htjela pokazati građanima i gostima Zadra, poznatog po Morskim orguljama.

Magistrica glazbe i diplomirana orguljašica lani je završila studij koji godišnje upisuje samo dvoje ljudi iz cijele Hrvatske. Muzičku akademiju  u Zagrebu završila je klasi Ljerke Očić, a onda je svoju profesoricu, zajedno s muzikologinjom Katarinom Livljanić dovela na prvi dan festivala u katedralu Svete Stošije.

"Na otvorenje festivala pozvala sam svoju profesoricu iz studentskih dana u Zagrebu. Poziv je došao iz umjetničkih pobuda, a budući da sam u međuvremenu nastavila svoje studije na austrijskom Kunstuniversitätu, neću imati nikakve privilegije na ispitima", smije se orguljašica.

Kaže da su obje umjetnice koje su nastupile u ponedjeljak u katedrali, zakuhaloj od paklenog vala koji se uvukao u kamenje, velike umjetnice sa svjetskim karijerama. Pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić međunarodno je priznata stručnjakinja za izvedbu gregorijanskog korala i liturgijske glazbe ranog srednjeg vijeka, a Ljerka Očić istaknuta orguljašica s inovativnim metodama u interpretaciji te je i sama je pokretačica orguljaškog festivala.

"Bilo je meditativno i mistično, a publika je bila jako zadovoljna i bez problema su odslušali zahtjevan program, dijalog srednjovjekovlja sa suvremenim glazbenim izričajem, program koji laicima nije jednostavan za slušanje. Ipak, glazba ima moć da prodire dublje od pukog intelektualnog razumijevanja, te bez obzira na kompleksnost, vidjelo se da je publika uživala, da ih je ovaj izbor programa dotaknuo te da su doživjeli nešto nesvakidašnje. Sljedeći će koncert, želim napomenuti, ipak biti u klimatiziranom prostoru", kaže Tea.

Aleksey VYLEGZHANIN & jazz trio „FLIPSIDE TALE“, naime, nastupit će u klimatiziranoj zgradi Kazališta lutaka u Sokolskoj ulici, u srijedu 14. kolovoza u 21 sat.

"Ansambl je sastavljen od klasičnog jazz trija–klavira, bubnjeva, bas gitare uz koje će zasvirati i orgulje, neobični dodatak standardnom triju. Svirat će autorske kompozicije i bit će to poslastica za uši", najavljuje organizatorica, sretna što će ljudima moći pokazati kako orgulje ne sviraju samo časne sestre na koru, nego da je tu nebrojeno puno mogućnosti, pogotovo u rukama vrhunskih glazbenika.

"Pa možda orgulje imaju najviše mogućnosti od svih instrumenata. Sviraju se rukama i nogama, a zapravo je cijelo tijelo uključeno. Instrument biti jako interesantan, čak i zabavan za širu publiku. Ne nazivaju orgulje bez veze kraljicom instrumenta. Primjenom registara one mogu oponašati gotovo sve boje orkestralnih glazbala. Postoji čak i registar koji oponaša ljudski glas. Važna je dobra koordinacija pokreta, ali i brojni sićušni detalji koji se osjete u zvuku i koji čine veliku razliku u ukupnom dojmu. Za orguljaše se izrađuju posebne cipele sa širokom petom koje olakšavaju sviranje. Imam i ja takve čarobne cipelice, ali više volim svirati bosa", kaže Tea te dodaje da orgulje zbog svoje osebujnosti nazivaju kraljicom instrumenata.

Svestrana studentica bavi se i plesom te je i završila srednju školu za grafički dizajn, pa je u festival uključila sve tri svoje ljubavi, glazbu, pokret i sliku. U katedrali svete Stošije 20. kolovoza upriličit će prezentaciju onoga što su djeca i mladi naučili na radionicama koje počinju u petak 16. kolovoza, a završavaju spomenutim događajem.

"Radionice su interdisciplinarne. Dok će plesne i likovne radionice biti grupne, orgulje i komornu glazbu ostvarit ćemo u okviru individualne nastave. Prijavilo se dosta mladih, među njima i oni koji nemaju nikakvo predznanje o notama ili sviranju instrumenata. Poznavanje nota nije bio uvjet, htjeli smo samo omogućiti mladima da otkriju neke nove svjetove i budu kreativni, naravno uz stručnu pomoć. Javili su se i mladi koji već sviraju neki instrument, pa ćemo s njima moći detaljnije raditi na pitanjima interpretacije. Svim radionicama inspiracija će biti upravo instrument orgulja koje će zvukom, izgledom i svojom veličanstvenošću inspirirati stvaralaštvo dječice i mladih ljudi", veseli se Tea Kulaš.


Reci što misliš!