Kultura

28. veljače

Drama plus još će jednom izvesti predstavu "Snajper"

Drama plus još će jednom izvesti predstavu
Željko Karavida

U četvrtak, 28. veljače u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte dramu "Snajper", autora Damira Karakaša u režiji Vinka Radovčića te u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar.

Radi se o tekstualnom predlošku jednoga od najaktualnijih, kao i kritici i publici najpoznatijih i najpriznatijih autora današnjice, a kroz svoja tri lika na sceni propituje i dotiče se svima značajnih općeljudskih tema: Ima li smisla uopće dizati revoluciju ako pojedinac uvijek, na koncu, ostaje sam i prepušten sam sebi?

Kuda i na koji način usmjeriti godinama brižno njegovani bunt, iznjedren iz duboko osobnih, autentičnih iskustava te samim time i nametnut društveno – sociološkim i političkim stanjima i okovima? Kako u svom tom kaosu pronaći sam sebe i vlastiti identitet i traži li se on uopće na pravom mjestu jer iz prošlih rovova ništa dobro nije proizašlo? Je li jedini izlaz iz pat pozicije ubiti ili biti umoren – doslovno, moralno, duhovno, intelektualno?

Znači li „zbogom, oružje“ konačnu i neopozivu, kukavičku predaju, baš onakvu kakvu sami preziremo i otvoreno kritiziramo? Izdaju sebe, borbe svojih predaka, svoje buduće obitelji? Postoji li uopće ikakva Obećana zemlja i, ako ona i postoji, kako u njoj pronaći i sakupiti krhotine svoje već sada veoma izmučene i izlomljene duše koja krvari na ostacima ostataka društvenoga uređenja koje je i samo pred - izdisajem? Postoje li ideali i bi li uopće trebali postojati? Kamo krenuti? Zašto držati oružje u ruci i tko ga je u ruke uopće i stavio? Čemu žrtva i za koga se ona, zapravo, i prinosi? Čemu Pariz i revolucija, čemu uskakanje u donkihotovsku rolu, čemu ljubav, čemu život?.... I odakle snaga za sve to (o)držati na okupu?.. Sasvim sam.

Igraju:
Muki - Dominik Karakašić
Sunčica - Irena Tereza Prpić
Student - Deni Sanković
Predsjednički kandidat / Otac / Policajac - Dragan Veselić
Glas - Maja Milin

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar (11-13h, 19-21; subotom: 11-13h)


Reci što misliš!