Kultura

velik interes publike

Teatar Exit otvorio Zadarsko kazališno ljeto: Živimo li u društvu pojedinaca s posebnim potrebama?

Teatar Exit otvorio Zadarsko kazališno ljeto: Živimo li u društvu pojedinaca s posebnim potrebama?
teatarexit

Za predstavu "Taximetar" koja je otvarala Zadarsko kazališno ljeto sinoć se tražila ulaznica više! Sjajna crna komedija Gorana Vojnovića osvojila je publiku.


Teatar Exit rado je viđen teatar u Zadru, a otvorenje Zadarskog kazališnog ljeta ovaj put se dogodilo u dvorani Kazališta lutaka Zadar.

U predstavi igraju Zijad Gračić i Robert Budak, a predstavu je režirao Matko Raguž.

Što se događa taksistu na ulicama Zagreba dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika preko tajanstvene dame koja to nije, novopečenog japija i bivšeg pankera, neiskusnog svećenika, pasioniranog demonstranta, starog, usamljenog profesora marksizma te drugih likova kroz koje se zrcale problemi i frustracije vremena u kojem živimo.

Odličan Zijad Gračić pita se što se to dogodilo s njegovim životom, a svaka nova osoba u taksiju nam otkriva nešto više baš o njemu samome. On je žrtva tranzicije i kapitalizma, emotivac koji nije imao dobre veze i ugasio osjećaj za pravdu.

Mnoga su pitanja provučena kroz dramski tekst. Konceptualna umjetnost i problemi intelektualaca - idemo li na kulturna dogadanja jer moramo? Možda bi radije ostao doma na ligi prvaka. Ili ova spoznaja: Samo se pederi vesele kulturi. Ovo drugi idu da budu viđeni.

Svatko zaslužuje svoju tarifu, zaključuje Robert Budak koji je u predstavi ponio hrpu drugih uloga i u tome je odličan, a posebno kao transvestit Lidija, a zapravo Zijadov sin Jure!

To je taj novi europski svijet. Stvorili ste društvo ljudi s posebnim potrebama. Različitost je najveća bolest modernog društva, govori stari taksist u najvećoj agoniji, kada mu je preko glave i posla i života i svijeta.

Happy end ili ne? Vojnović nam prepušta odluku. Završetak je simboličan, vrlo aktualan, Jure odlazi iz Hrvatske, snaći će se u Irskoj...
 


Reci što misliš!