Kultura

u konkurenciji 12 hrvatskih drama

Tko su laureati nagrade Marul?

Tko su laureati nagrade Marul?
ZKM

Festival hrvatske drame 28. Marulićevi dani završen je u subotu 28. travnja svečanošću zatvaranja i dodjelom festivalskih nagrada u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

U konkurenciji za nagrade izvedeno je 12 hrvatskih drama u produkciji kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a jedna od prikazanih predstava koprodukcija je hrvatskog i mađarskog kazališta. Predstave je vidjelo više od 4.000 gledatelja.

Nagrade 28. Marulićevih dana

Ocjenjivački sud u sastavu: Marija Sekelez, glumica; Dražen Ferenčina, redatelj; dr. sc. Matko Botić, dramaturg, teatrolog i glazbenik; dr. sc. Višnja Kačić Rogošić, teatrologinja i docentica na Odsjeku za komparativnu kniževnost FFZG, te Dr. art. Ivana Bakal, kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-a odlučivao je o festivalskim nagradama Marul.

Nagrada Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dodjeljuje se dramskom tekstu Ono što nedostaje Tomislava Zajeca.

Tomislav Zajec kao pisac oduvijek je znao prepoznati zeitgeist i biti društveno relevantan, ali to je radio s mjerom, iz dramske strukture, staloženo. U Ono što nedostaje pisac više nema živaca, ni vremena, ni volje da u dramski celofan pažljivo zamata ono što ga muči, i to je najveća vrijednost tog, besprijekorno ispisanog dramskog teksta.

Nagrada Marul za dramaturgiju/ dramatizaciju / adaptaciju predstave dodjeljuje se Tomislavu Zajecu za dramatizaciju romana Črna mati zemla Kristiana Novaka.

Dramatizacija slojevitog i diskurzivno razvedenog romana Kristiana Novaka na kazališnim daskama postiže gotovo nemoguće; svijet romana u iznimno složenoj dramaturškoj operaciji postaje uvjerljivim svijetom scene, otkupljujući Novakovu proznu bujicu precizno osmišljenom dramskom strukturom.

Nagrada Marul za predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi Črna mati zemla, redateljice Dore Ruždjak Podolski, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstave nastale na temelju proznih klasika hrvatske književnosti već su dugo u kanonu domaćeg teatra, od Marinkovićeva Kiklopa do Novakovih Mirisa, zlata i tamjana. Črna mati zemla Kristiana Novaka, Tomislava Zajeca i Dore Ruždjak Podolski punokrvni je sljednik te svijetle tradicije, velika predstava koja nije puka dramatizacija proze, već istinski dokument našeg vremena.

Nagrada Marul za režiju dodjeljuje se Dori Ruždjak Podolski za režiju predstave Črna mati zemla, Zagrebačkog kazališta mladih.

Dora Ruždjak Podolski kao redateljica predstave Črna mati zemla igrala je va banque, s velikim ulogom, pokušavši hrabro scenski zaslužiti naizgled nepregledni prozni pejzaž Novakova remek-djela. U tom pokušaju Dora Ruždjak Podolski imala je uzornog uspjeha, stvarajući cjelinu besprijekornog ritma i snažnih scenskih slika.

Nagrade Marul za umjetničko ostvarenje dodjeljuju se predstavi Ljubavni slučaj Fahrije P. za cjeloviti audio-vizualni dojam i kostimografkinji Doris Kristić za oblikovanje kostima u predstavama Črna mati zemla, Ono što nedostaje, Tko pjeva zlo ne misli i Ustav Republike Hrvatske.

U predstavama Črna mati zemla, Ono što nedostaje, Tko pjeva zlo ne misli i Ustav Republike Hrvatske Doris Kristić je slojevito svojim specifičnim kostimografskim  rukopisom, vrlo različitog  i kreativnog  umjetničkog izričaja prilagođenog dramaturgiji svake predstave posebno, izuzetno kvalitetno doprinjela vizualnom segmentu cijelog festivala.

Dvije nagrade za glumačko ostvarenje ravnopravno dijele sljedeći izvođači:

- Filip Vidović za ulogu Sandija Ignaca u predstavi Ciganin, ali najljepši i Krešimir Mikić za ulogu Gospodina Fulira u predstavi Tko pjeva zlo ne misli

- te Nina Violić za ulogu Milene u predstavi Ciganin, ali najljepši i Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi Tko pjeva zlo ne misli.

Pored Marula, dodijeljene su i:

·      Nagrada publike za najbolju predstavu na temelju ocjena publike koju je dobila predstava Povratak u produkciji Eurokaza, Hrvatske kuće i ADU Zagreb. Publika je Povratak ocijenila prosječnom ocjenom 4,92

·         Nagradu generalnog medijskog pokrovitelja Festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje, koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, dobila je glumica Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi Črna mati zemla Zagrebačkog kazališta mladih