Kultura

kolonija lazaret

Osmero slikara i kipara darovalo svoje radove galeriji na Ošljaku

Osmero slikara i kipara darovalo svoje radove galeriji na Ošljaku
Naši školji

Izložbom 20-ak slika, grafika i skulptura, na Ošljaku je završila treća međunarodna Umjetnička kolonija Lazaret.

Osmero umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, akademski slikari i kipari s međunarodnom reputacijom, u idiličnom okruženju najmanjega naseljenog otoka na Jadranu četiri su dana stvarali umjetnička djela koja su uvrštena u stalni  postav ošljačke galerije smještene u prizemlju stare škole, pišu Naši školji.

Zahvalivši na pozivu organizatorici Vesni Sabolić, Općini Preko, TZO Preko i Zadrskoj županiji, Nermin Delić, povjesničar umjetnosti i kustos u Gradskoj galeriji Bihać, kazao je kako su na Ošljak stigli umjetnici okupljeni prije više od desetljeća u humanitarnom projektu Gradske galerije Bihać.

- Mi se više od deset godina družimo u sklopu likovne kolonije, koja je prerasla u tradiciju, a riječ je o suradnji s Centrom za nezbrinutu djecu Duga. I ta je kolonija međunarodna, a najviše nas raduje da pomažemo centru koji brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, napomenuo je Delić.

Otvarajući izložbu, načelnik Općine Preko Jure Brižić kazao je kako se nada da će se međugranična umjetnička suradnja nastaviti jer TZO Preko, POU Dom na žalu, MO Ošljak i Općina Preko žele promicati i poticati takve projekte.

- Ovakvi događaji uvijek su dobrodošli i mi smo otvoreni za njih, osobito u predsezoni kad na Lazaretu boravi manje ljudi. Vjerujem da se uživali u miru i ljepoti otoka, a baš se poklopilo i da zbog radova nema stalne trajektne veze pa ste na pravi način mogli doživjeti otočnu izoliranost, rekao je u šali Brižić i dodao kako će umjetnička djela nastala u sklopu kolonije biti izložena u POU Dom na žalu u Preku i u Zadru.

U radu Umjetničke kolonije Lazaret sudjelovali su Igor Čabraja, akademski slikar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, Hrvoje Mitrov, akademski slikar – samostalni umjetnik iz Zagreba, Rina Villani, akademska slikarica-scenografkinja, Zajednica Talijana Zadar, Adam Marušić, akademski slikar, profesor u Srednjoj umjetničkoj školi Zadar, Adnan Dupanović, akademski slikar, direktor Gradske galerije Bihać, Nermin Delić, povjesničar umjetnosti, kustos u Gradskoj galeriji Bihać, Ervin Kadić, konzervator – preparator, Gradskoj galerija Bihać, i Amir Omerović, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Bremen. Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, nije mogao doći na koloniju, ali poslao je svoje radove za izložbu.
 
Umjetnička kolonija Lazaret s djelovanjem je započela 2013. godine na inicijativu mještana otoka Ošljaka. Okupljanje umjetnika i druženje s mještanima rezultiralo je stvaranjem male zbirke umjetničkih djela akademskih umjetnika. Zbirka je smještena u zgradi nekadašnje osnovne škole, u učionici koju su mještani uz veliku financijsku pomoć obitelji Marija Valčića iz Australije i Općine Preko obnovili za potrebe različitih društvenih aktivnosti.
 
Ljeti se na Ošljaku održava nekoliko kulturnih manifestacija, u predsezoni Umjetnička kolonija Lazaret, koja okuplja uglavnom slikare i kipare. Na ovaj način stara škola  ponovo je postala dio života zajednice, a mještani su se aktivirali u uređenju, očuvanju i raznim aktivnostima na otoku. Svemu tome umjetnici daju posebnu draž i unose živost u “uspavani” izvansezonski  život otočana.


Reci što misliš!