Kultura

povijesni dan za šibenik

Potpisana Povelja UNESCO-a za tvrđavu sv. Nikole

Potpisana Povelja UNESCO-a za tvrđavu sv. Nikole
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin u četvrtak je šibensko-kninskom županu Goranu Pauku uručio Povelju UNESCO-a za tvrđavu sv. Nikole, koja je na popis zaštićene svjetske baštine upisana 9. srpnja ove godine u sklopu međunarodne nominacije za projekt "Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".

 Bandarin je kazao kako je izraditi grupnu nominaciju za ulazak pod zaštitu UNESCO-a izuzetno težak posao, naglasivši da upravo projekt "Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća" može poslužiti kao ogledan primjer u koji bi se trebali ugledati svi.

"Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom dugotrajnom procesu izrade nominacije, a ponosan sam što danas dijelim vašu radost i što sam imao prilike vidjeti koliko ste predani očuvanju baštine. Šibenik je jedan od rijetkih gradova koji ima dva dobra pod UNESCO zaštitom, uz London, Berlin, Peking i New Delhi i želim vam dobrodošlicu u klub. Napravili ste odličan posao, ali ovo je tek početak. Pred vama je posao koji je dugotrajan i nadići će mandate  gradonačelnika i svih dužnosnika i zato je potrebno dobro se posvetiti rekonstrukciji tvrđave kako bi bila dostupna posjetiteljima, iako je prema onome što sam jutros vidio u jakom dobrom stanju", poručio je. 

Bandarin je za tvrđavu sv. Nikole rekao kako je jako impresivna zbog svog jedinstvenog oblika i odlično je očuvana te je "jedna od najimpresivnijih tvrđava koje sam ikad vidio“.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ujedno i izaslanica premijera Andreja Plenkovića, istaknula je da je uvrštenje tvrđave sv. Nikole i zadarskih gradskih bedema u okviru međunarodne nominacije veliki uspjeh za sve koji su sudjelovali u tom procesu, te pohvalila suradnju Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, šibenskih konzervatora i Ministarstva kulture za dugogodišnju rad na ostvarivanju ovog cilja.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti  

 Izdvojeno