Kultura

"Večer plesne minijature":

Okupljanje zadarske plesne scene

Okupljanje zadarske plesne scene

U srijedu, 22. studenog u 20 sati u Kneževoj palači u Zadru, održat će se Večer plesne minijature koja se četvrtu godinu za redom održava u odganizaciji Zadarskog plesnog ansambla i pod pokroviteljstvom Grada Zadra.

Projekt je zamišljen kao okupljanje i prezentiranje radova cjelokupne zadarske plesne scene u vrijeme proslave Dana grada Zadra i vremenom se profilirao kao mjesto susreta i stvaralačkog dijaloga plesača i koreografa s predznakom estetike suvremene plesne umjetnosti.

Dosadašnje Večeri plesne minijature su se odvijale u Hrvatskom narodnom kazalištu, no zbog nedostatka termina organizatori su ovogodišnje izdanje Minijatura odlučili izvesti u Kneževoj palači i Koncertnoj dvorani braće Bersa zbog brojnih mogućnosti interakcije prostornih lokacija i dinamike tijela u bivanju, kretanju i kontaktu. Sudjelovat će sedam plesnih grupa, ansambala, škola i dramskih družina.

Program će započeti samim ulaskom u Kneževu palaču gdje će voditeljica programa Josipa Štulić sa svojim pomoćnicama – stjuardesama na posebnom jeziku znakova koji aludiraju na aerodrome i  vožnju avionom, provesti publiku kroz brojne dvorane i prostore gdje će se održati program. Zadarski plesni ansambl otvara program prostornim performasom Seasons march u prizemlju palače i na taj način se pridružuje projektu nazvanom The Nalken Line koji organizira Pina Bausch Foundation. Oni pozvaju sve plesače i  ljubitelje plesa u svijetu da sudjeluju u jednostavnom i fascinantnom projektu koji je osmislila jedna od najvećih svjetskih plesnih umjetnica.

U atriju muzeja palače Srednja škola suvremenog plesa Blagoje Bersa izvest će plesnu kompoziciju sastavljenu od niza minijatura, kratkih sola kroz koje se provlače motivi sekvence koju su polaznice škole savladale na nedavnoj radionici release tehnike u suradnji s hrvatskim plesnim umjetnikom Brankom Bankovićem. Autor koncepta je Sanja Petrovski.

U prvoj od niza dvorana nazvanih Salonske priče, u prostoru između četiri ogledala kroz plesnu minijaturu, kazališna udruga Zalet predstavit će dio iz radnog materijala u nastajanju nazvan Translacija. Predstava istoimenog naziva je nastavak plesnog projekta Transit iz 2014. godine. Izvođačice rade po predlošku: Lucija Mikas interpretira poemu Edgara Alana Poe-a, dok Iva Bučul akciju hoda prenosi u plesnu sekvencu.

U Koncertnoj dvorani braće Bersa program će započeti nova plesna grupa Collective koja djeluje kao otvoreni sat za plesače s predznanjem koju vodi Natali Radelić, ujedno i koreograf dvije kraće plesne forme Zajedno i Tango začin. Potom baletna udruga Pirueta izvodi Gudala voditeljice i koreografkinje Vinke Zekić.

Kazališna družina Drama plus pod vodstvom Vinka Radovčića na radionicama scenskog pokreta osmislila je fragmente koji su uklopljeni u njihovu dramu Iznenada prošlog ljeta Tennesseea Williamsa. Bez riječi, služeći se glasom, pokretom i mimom, svojim sugestivnim nastupom uklopit će se i u jednu plesnu večer. Izazov realnosti naziv je sola mlade i telentirane Patricije Gospić, članice Zadarskog plesnog ansambla koja je s  prvom generacijom maturanata završila srednju školu suvremenog plesa u Zadru. Estetika belgijskog slikara nadrealista René Magritte-a, poslužila je kao inspiracija za ovaj kratki uradak. Na kraju plesnog programa nastupit će i skupina In Flux koja će svojim urbanim plesovima zaposjesti brojne hodnike palače.

Kraj večeri u Multimedijalnoj dvorani rezerviran je za posvetu Zadraninu Anti Perkoviću, svestranom umjetniku osebujnog stvaralaštva u glazbi, kazalištu, književnosti, ali i u radijskoj umjetnosti, koji je u proljeće ove godine iznenada preminuo.

Audioperformans praizveden na devetom festivalu suvremenog plesa  Monoplay Hommage Anti Perkoviću sjećanje je na čovjeka koji je uvelike obilježio radiofonijsku umjetnost. Tekstove iz privatne arhive za ovu malu zbirku Antinih radijskih dokumentarnih emisija  odabrale su Petra Hrašćanec i Sunčica Sodar koja potpisuje i dramaturgiju, a montirao ju je glazbenik Nenad Sinkauz. Pozdravnu riječ napisala je radijska voditeljica i kritičarka Ljubica Letinić, a tekst će pročitati Juraj Aras.

Zadarski plesni ansambl kao organizator u suradnji s Kneževom palačom i Koncertnim uredom Zadar najavljuje nadasve neobično strukturiranu  plesnu večer koja će gledatelje zaintrigirati svojom  inovativnošću u konceptu programa i novom pristupu raznim prostorima koji se organski stapaju s plesnim minijaturama izvedenim upravo na toj lokaciji.  

Ovakve inicijative gdje se okupljaju zreli plesni umjetnici su vrlo značajne za  održavanje i podržavanje nezavisne scene sa svrhom popularizacije suvremene plesne umjetnosti te namjerom  profesionalizacije plesne scene u Zadru.


Reci što misliš!