Kultura

knjigozemska

Antifjaka u sridu: Projekcija dokumentarnog filma "Gazda" Daria Juričana

Antifjaka u sridu: Projekcija dokumentarnog filma
Luka Stanzl/PIXSELL

Ove srijede, u sklopu ciklusa rasprava „Antifjaka u sridu“ u Knjigozemskoj s početkom u 20.30 sati prikazat će se dokumentarni film Daria Juričana „Gazda“

Dokumentarac je svojevrsna filmska studija slučaja Agrokora od njegovih početaka kao Agrokombinata 70-ih godina u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj do današnjeg (sada već posrnulog) koncerna u demokratski uređenoj Republici Hrvatskoj s kapitalističkim sustavom privređivanja.

Kao što sam redatelj kaže: „ovo nije film o Ivici Todoriću, ovo je priča o uspjehu i kako je do njega došlo, i o neuspjehu i kako u njemu živimo", čemu dodajemo, ovo je priča o hrvatskoj gospodarskoj tranziciji i privatizaciji i s njom povezanoj političkoj tranziciji tj. kako smo došli do (divljeg) kapitalizma.

Polazeći od te misli, s osvrtom na trenutna zbivanja oko Agrokora, želimo odgovoriti na pitanja Što je tranzicija, a što privatizacija? Kakve sve vrste tranzicije postoje? Možemo li govoriti o završenoj tranziciji u Hrvatskoj?

Koja je uloga političke vlasti (bila) u gospodarskoj tranziciji? Koji su popratni fenomeni tranzicije i kako su se oni odrazili na građane i građanke RH u prošlosti, a kako se odražavaju danas? i još mnoga druga koja otvorimo u srijedu.


Reci što misliš!