Kultura

Vjenceslav Richter

Uskoro kreće projekt Richter 100

Uskoro kreće projekt Richter 100

Vjenceslav Richter bio je majstor povezivanja, vizionar koji je realizirao projekte po čitavom svijetu kao arhitekt, slikar, kipar, scenograf, urbanist i dizajner

Ovo je godina obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vjenceslava Richtera (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedne od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima značajno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti

U sklopu obilježavanja jubileja, Zbirka Richter (Muzej suvremene umjetnosti), Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, UBU - Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Centar za kreativni razvoj ARTMIX najavljuju početak realizacije edukativnog projekta Richter 100 koji se sastoji  i odvija u nekoliko faza:

  1. Prezentacija rada Vjenceslava Richtera kroz stručna predavanja
  2. Praktični rad
  3. Izložbe radova učenika i studenata

U projektu će tijekom 2017. godine sudjelovati zagrebačke obrazovne insitucije Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Škola za modu i dizajn, Akademija likovnih umjetnosti (Slikarski odsjek, Nastavnički odsjek, Odsjek za animirani film i nove medije), Tekstilno-tehnološki fakultet i Zavod za dizajn tekstila i odjeće.

Inspirirani bogatim opusom osebujnog umjetnika, kroz istraživanja i eksperimentiranja, učenici i studenti umjetničkih škola i fakulteta stvarat će radove koji će biti izloženi u izlozima na frekventnim točkama kvarta Črnomerec, prostorima fakulteta i škola koje sudjeluju u projektu, knjižnicama, prostoru Zbirke Richter i Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

Dio rezultata projekta Richter 100 svoje će mjesto pronaći u velikoj retrospektivnoj izložbi Vjenceslava Richtera koja se ove jeseni otvara u Muzeju suvremene umjetnosti.

Projekt Richter 100 bit će realiziran uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i  švicarske fundacije Artmentor Lucerne.


Reci što misliš!