Kultura

Dječji festival

Sajam dječje knjige u Šibeniku

Sajam dječje knjige u Šibeniku

Prvi sajam dječje knjige u Šibeniku organizira se od 26. lipnja do 7. srpnja. U sklopu Festivala organizira se i izložba 'Knjižnica iz mašte' koja predstavlja 71 nagrađenog ilustratora iz cijelog svijeta.

Izložba je projekt 'International Jugend Bibliothek IJB' iz Münchena - najveće međunarodne knjižnice za mlade koja u svojoj zbirci ima preko pola milijuna knjiga na 130 jezika.

Ideja za izložbu je nastala 2006. godine potpuno spontano i slučajno, kada je autorica projekta, Barbara Scharioth, u Francuskoj vidjela malu slikovnicu s ilustracijama naslovnih stranica (ovitka) dvadeset poznatih francuskih ilustratora o knjigama koje postoje jedino u njihovoj mašti i još nisu tiskane. Tako je IJB u studenom 2006. godine pozvala poznate svjetske ilustratore da ilustriraju naslovnice 'knjiga iz mašte'.

Odazvala su se 72 ilustratora, a skoro svi od njih su dobitnici najvećih svjetskih nagrada za ilustraciju: Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren, BIB Grand-prix, BIB Zlatna jabuka, BIB Zlatna plaketa, Zlatni medvjed na Berlinskom festivalu, te Grand prixova na svjetskim bijenalima ilustracija.

Tako će posjetitelji izložbe moći vidjeti originalne radove ilustratora iz Japana, Španjolske, Njemačke, Francuske, SAD, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Koreje, Kine, Danske, Argentine, Portugala, Nizozemske, Grčke, Irana, Poljske, Rusije, Švicarske, Slovenije, Slovačke, Češke, Švedske, Švicarske, Južne Afrike, Urugvaja, Australije, Belgije.

Iz Hrvatske izlaže Andrea Petrlik Huseinović.

Na sajmu nastupa 19 nakladnika, a sam sajam će imati bogat program. Nakladnici pripremaju brojne promocije, a osim domaćih gostiju, gosti Sajma i MDF-a će biti predstavnici International Jugend Bibliothek München, gospođe Carola Gäde i Petra Wörsching, gospođa Barbara Brathova predstavnica BIBIANE - organizatora BIB-a, Bijenala ilustracija u Bratislavi, te jedan od najpoznatijih njemačkih pisaca za djecu Paul Maar čiji je dolazak potpomogao Goethe Institut i koji će održati književno-likovne radionice za djecu.

Djeci će na Sajmu vjerojatno biti vrlo uzbudljiva nagradna igra 'U potrazi za blagom', gdje će se nekoliko skupina djece natjecati u znanju, a glavna nagrada je kovčeg s blagom.

Na sajmu će biti odobren prigodan popust od 20% za kupnju knjiga.


Reci što misliš!