Kultura

Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Večeras započinje 47. dječji festival u Šibeniku

Večeras započinje 47. dječji festival u Šibeniku

Očekuje se da će tijekom 15 festivalskih dana u Šibeniku biti izvedeno preko 110 predstava

Večeras u 21 sat, započinje 47. izdanje međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, koji će se održati od 23.lipnja do 7. srpnja 2007., pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića.

Večeras će po prvi puta Festival na Ljetnoj pozornici na trgu pokraj UNESCO-ve spomeničke baštine - katedrale sv. Jakova , otvoriti koprodukcijski program Hrvatske televizije i MDF-a.

Očekuje se da će tijekom 15 festivalskih dana u Šibeniku biti izvedeno preko 110 lutkarskih, plesnih, glazbenih, baletnih, dramskih, literarnih, filmskih i radioničkih programa, s preko 1500 sudionika iz 18 zemalja i preko 600 polaznika radionica.

U domaćem dramskom programu nastupit će u službenom programu Dječje kazalište iz Osijeka i Kazalište Virovitica (Kolbaba i Brzojavko), Kazalište Mala scena iz Zagreba (Padobranci), Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba (Ronja, razbojnička kći).

U lutkarskom programu u službenoj konkurenciji nastupit će Kazalište lutaka Zadar (Ljepotica i zvijer), Zagrebačko kazalište lutaka (Mačak u čizmama), Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk), te Gradsko kazalište lutaka iz Splita (Mate s onega svita).

U glazbeno-scenskom programu predstavit će se Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (Cipollino), Dječje kazalište Dubrava Zagreb (Ivica i Marica), Studio za suvremeni ples Zagreb (Slavuj), mladi pijanist svjetskog glasa Antonio Macan, esni studio Step by step Zagreb (Ljepotica i zvijer), a na posebnoj večeri tradicijske glazbe KUD Moreška iz Korčule.

Iz inozemstva dolaze na 47. MDF ansambli i to tri ansambla iz Italije, te iz Danske, Turske, Pakistana, Češke, Bosne i Hercegovine, Francuske i Poljske.

U likovnom dijelu programa predstavit će se Poznati španjolski likovni umjetnik Cristobal Gabarron, izložba dječjih radova Pinakoteke Kraljica Sofia iz Španjolske, te tri mlada umjetnika iz Hrvtaske Petar Dolić, Denis Krašković, te Tatjana Politeo.

U literarnom programu središnje mjesto ove godine imat će predstavljanje djela Paula Maara iz Njemačke i Christophera Paolinia, te Sanje Pilić i Zvonimira Baloga, a posebna vrijednost Festivala je Prvi sajam dječje knjige u nas u organizaciji Grupacije nakladnika dječje knjige i Festivala.

Filmski program sačinjen je od posebnih filmskih večeri posvećenih opusu velikih filmskih umjetnika Dušana Vukotića i Mate Relje, projekcija 12 najboljih filmova za djecu ove godine u svijetu, četiri filmske radionice, te prezentacije uradaka radionica.


Reci što misliš!