Kultura

Knjižnice

Prva hrvatska glagoljska početnica

Prva hrvatska glagoljska početnica

Prva hrvatska glagoljska početnica ujedno je i najstarija hrvatska početnica

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) predstavila je nove akvizicije, među kojima je i Prva hrvatska glagoljska početnica iz 1527., jedini primjerak te dragocjene knjige u Hrvatskoj.

"Prva hrvatska glagoljska početnica ujedno je i najstarija hrvatska početnica, a to je izdanje jedno od desetak njezinih poznatih", rekao je akademik Stjepan Damjanović. Jezik 'Početnice' je staroslavenski hrvatske redakcije, samo su molitve na pučkome, čakavskom jeziku, jer su to bile molitve uz objed, odnosno osobne pobožnosti, napomenuo je Damjanović. Dodao je da se ne može pouzdano reći tko je priredio to izdanje.

Glavni ravnatelj NSK Tihomil Maštrović podsjetio je da se oko 'Početnice' razvio živ interes kada je leipziški antikvar 1933. po vrlo visokoj cijeni ponudio na otkup jedan primjerak toga rijetkog izdanja, što je naša javnost odbila uvrijeđena ponuđenom cijenom. Maštrović je zahvalio Vladi i ministru kulture što su dali novčanu potporu za otkup novih knjiga, što je stajalo oko 1,5 milijuna kuna, i što je Početnica nakon gotovo pola tisućljeća došla kući.


Reci što misliš!