Kultura

More

Promocija knige "Nezaboravni brodolomi"

Promocija knige

Od 1850. do 2007. na svjetskim je oceanima i morima izgubljeno više od 560 naših brodova, a stradalo je više od 2400 pomoraca

Atmosfera nabijena emocijama sa utkanim pisanim svjedočanstvima u ozračju istinskog životnog entuzijazma i želje da šira javnost vrednuje težak život hrvatskih pomoraca i njihovih obitelji, vladala je tijekom jučerašnje promocije 18. knjige (14. u domeni pomorske publicistike) Gradimira Radivojevića ''NEZABORAVNI BRODOLOMI'' (tragedije hrvatskih brodova i pomoraca 1850 - 2007) nakladnika '' Otokar Keršovani'' u gradskoj vijećnici u Rijeci.

Od 1850. do 2007. na svjetskim je oceanima i morima izgubljeno više od 560 naših brodova, a stradalo je više od 2400 pomoraca.

Marica Njegovan, predsjednica ženske sekcije Sindikata pomoraca Hrvatske (u daljnjem tekstu SPH), te koordinatorica podružnice SPH Jadrolinije idejni inicijator ove knjige, istaknula je važnost ovakve tematske građe koja svjedoči o zbivanjima koja se u našoj pomorskoj povijesti nikako ne smiju zaboraviti, posebice jer su pomorci po inerciji i logici razmišljanja skromni i samozatajni, a prečesto su događaji i sudbine koje su zadesile i obilježile pomorce te njihove obitelji, nažalost bile kobne.

Glavni tajnik SPH Predrag Brazzoduro zaključio je da će knjiga edukativno popuniti praznine u saznanjima o pomorcima, nekima će zasigurno biti nadahnuće dok će u drugima pobuditi istraživački duh. Brazzoduro nije propustio okupljenom auditoriju respektabilne brojke pročitati nekoliko ulomaka iz knjige uz znakovitu poruku ''gospodi'' koja za stolom odlučuju o sudbinama pomoraca, da ju i sami pročitaju.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je knjigu kao nužan te iznimno važan dio naše pomorske povijesti, a dotaknuo se i goruće problematike oko konačnog usklađivanja ideja te odabira dostojne lokacije spomenika za brod ''Dunav'' -našu najveću poratnu tragediju.

Valter Lisica direktor nakladne kuće '' Otokar Keršovani'' zahvalio je autoru na ogromnom trudu i želji koja je bila potrebna da se događaji iz života pomoraca uobliče i prezentiraju javnosti uz napomenu da je očito aktivan publicistički pristup jedan ako ne i jedini legitiman način promjene dosadašnjeg shvaćanja ''pomorstva'' u našem društvu.

A knjiga je naposljetku kako i sam autor kaže-crna i tužna. No zahvaljujući hrvatskom književniku i čakavskom pjesniku Davidu Kabalinu Vinodolskom kojemu je autor posebno zahvalan, knjiga je umjesto klasičnim uvodom oplemenjena poetskim izražajima, prozom i pjesništvom što nam zapravo omogućuje da knjigu prihvatimo i tretiramo kao nešto što ipak treba pročitati.

Vidno uzbuđen sa suzom koja se nazirala u oku, Radivojević je potreseno govorio o tuzi koju donosi pisanje o tragičnim sudbinama pomoraca, gubitku ljudi i brodova, ali i nelagodi koju je nažalost bilo nemoguće izbjeći, a izazivao ju je tijekom potrage za informacijama kod potomaka nesretnih pomoraca zapravo ih na taj način podsjetivši da oni nemaju svoje mjesto na koje mogu doći i osloboditi se boli jer su grobnice njihovih najmilijih beskrajna morska prostranstva.



Reci što misliš!