Kultura

Klasična glazba

Umro Karlheinz Stockhausen

Umro Karlheinz Stockhausen

Najpoznatiji po eksperimentiranju s elektronskom glazbom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, Stockhausen je skladao više od 300 djela

Njemački skladatelj Karlheinz Stockhausen je jedan od najutjecajnijih autora klasične glazbe 20. stoljeća, ali i pionir elektronske glazbe, koji je utjecao na svakoga, od Briana Enoa do Bjork, prenosi Net.hr .

Njemački radio WDR, s kojim je Stockhausen blisko surađivao više od dva desetljeća, priopćio je da je nakon kratke bolesti umro u dobi od 79 godina u srijedu u svojem domu u Kürtenu nedaleko od Kölna.

Najpoznatiji po eksperimentiranju s elektronskom glazbom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, Stockhausen je skladao više od 300 djela, a imao je vrlo velik utjecaj i na avangardu i na klasičnu glazbu.

Beatlesi su mu odali počast uvrstivši ga s drugim ikonama na omot svojeg albuma Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band, a njegov glazbeni utjecaj priznali su i Miles Davis i Bjork.

"Bilo koji zvuk može postati glazba ako je u odnosu s drugim zvukovima... svaki je zvuk dragocjen i može postati prekrasan ako ga stavim na pravo mjesto u pravom trenutku", rekao je u jednom intervjuu Stockhausen, koji je volio i tišinu.

 

Stockhausen je došao na udar kritike zbog svojih izjava nakon napada 11. rujna na SAD, kad je navodno rekao kako su ti udari bili "najveće umjetničko djelo koje se može zamisliti".

Kasnije se opravdavao rekavši da je krivo shvaćen te da bi samo vrag mogao osmisliti takav napad.


Reci što misliš!