Kultura

Umjetnost

Upitna ruska izložba u Londonu

Upitna ruska izložba u Londonu

Izložba nazvana "Iz Rusije: Francuska i ruska remekdjela 1870-1925.", trebala bi se otvoriti u Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu 26. siječnja

Rusija će izdati dozvolu za slanje svojih slika na veliku izložbu u Londonu tek kada na snagu stupi britanski zakon o zaštiti umjetnina od zapljene, priopćila je ruska Savezna agencija za kulturu, a prenose ruski mediji.

Izložba nazvana "Iz Rusije: Francuska i ruska remekdjela 1870-1925.", koja sadrži slike iz Muzeja Puškina, Tretjakovske galerije, Ermitaža i Ruskog muzeja, a među kojima su djela Kandinskog, Tatlina, Maleviča, Renoira, Cezannea, Van Gogha, Gauguina, Picassoa i Matissea, trebala bi se otvoriti u Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu 26. siječnja.

Britanija je najavila da bi se jedna od odredbi zakona, koji je parlament usvojio ovog mjeseca, a koji stupa na snagu u veljači, mogla početi primjenjivati 7. siječnja. Taj zakon zabranjuje zapljenu umjetničkih djela koja je vlada jedne države posudila drugoj, priopćilo je britansko ministarstvo kulture.

Rusija strahuje da bi Britanci mogli zadržati slike kako bi riješili privatne tužbe nastale nakon Oktobarske revolucije.


Reci što misliš!