Kultura

Slikarstvo

Deset najskupljih slika na svijetu

Deset najskupljih slika na svijetu

Možete li zamisliti koju cijenu postižu čuvena umjetnička djela? Pravo je bogatstvo imati ih u vlastitoj kolekciji. Ona ni manje ni više vrijede i po nekoliko stotina milijuna dolara.

O kojim se umjetničkim djelima radi pogledajte u listi najskupljih prodanih slika:

 

10. Portret Adele Bloch-Bauer II - 89.1 milijun dolara

Gustav Klimt je 1912. naslikao portret Adele Bloch-Bauer II. Ona je bila žena bogatog industrijalca Ferdinanda Bloch-Bauera koji je sponzorirao Klimta. Adele Bloch-Bauer je bila jedini model koji Klimt naslikao dva puta.

 

9. 'Portrait de lartiste sans barbe' - 90.1 milijuna dolara

Autoportret i Suncokret su najcjenjenija djela Vincenta van Gogha. Od 1886 do 1889. izradio je 12 autoportreta.

 

 

 

 

 

8. Dora Maar au Chat - 97 milijuna dolara

Pablo Picasso je 1941. godine naslikao Dora Maar au Chat. Slika prikazuje Picassovu ljubavnicu, Hrvaticu Doru Maar kako sjedi na stolici s malom mačkom koja je sjedi na njenom ramenu. Ovo je najpoznatija i jedna od najskupljih slika na svijetu.

 

7. Irisi - 97.5 milijuna dolara

Slika Irisi, nizozemskog umjetnika Vincenta van Gogha, jedno je od prvih njegovih djela koje je nastalo dok je bio u azilu u Saint Paul-de-Mausole u Saint-Rémy-de-Provence, godinu dana prije njegove smrti 1890. godine.

 

6. 'Garçon à la pipe' - 113.4 milijuna dolara

Slika Pabla Picassa prodana je 2004. godine za 104.1 milijuna dolara na njujorškoj aukciji. Kritičari su napomenuli da je slika tu vrijednost potigla samo zbog imena Picasso. Slika Dječak s lulom, visoka jedan metar i široka osamdeset centimetara, nastala je 1905., kada je Picasso imao samo dvadeset četiri godine i nakon što se doselio u parišku umjetničku četvrt Montmartre. Na njoj je prikazan dječak iz radničke klase, sanjarećeg pogleda, s lulom u ruci, ispred ružičastog zida koji je ukrašen cvijećem.

 


5. 'Bal au moulin de la Galette' - 122.8 milijuna dolara

U vrijeme prodaje, slika Pierre-Augustea Renoirtoa je bila najskuplja slika koja je ikad prodana. Pretpostavlja se da se slika sad u vlasništvu švicarskog kolekcionara.

 

4. Portret dr. Gacheta - 129.7 milijuna dolara

Postoje dvije autentične verzije ovog portreta Vincenta van Gogha, nastale u lipnju 1890. Obje prikazuju liječnika Gacheta koji sjedi podbočen za stolom, ali sa sitnim razlikama.

 

3. Portret  Adele Bloch-Bauer I - 137.6 milijuna dolara

Portret Adele Bloch-Bauer I je naslikao Gustav Klimt 1907. godine. Prema medijskim navodima slika je prodana za 135 milijuna dolara Ronaldu Lauderu za njegovu Neue Galerie u New York Cityju u lipnju 2006.

 

2. Woman III - 140.2 milijuna dolara

Woman III je slika apstraktnog ekspresioniste Willema de Kooninga. To je jedna od šest slika Kooninga gdje je glavna tema žena. U studenom 2006. David Geffen ju je prodao milijarderu Stevenu A. Cohenu za 137.5 milijuna dolara čime je postala druga najskuplja slika na svijetu.

 

1. No. 5, 1948. - 142.7 milijuna dolara

No.5, 1948 je apstraktna slika Jacksona Pollocka. Veličine je 1X2, nastala kapanjem crvene, žute i plave boje po podlozi. The Times prenosi da je holivudski mogul David Geffen prodao sliku Number 5, 1948. meksičkom financijašu Davidu Martínezu uz posredovanje aukcijske kuće Sotheby's.


Reci što misliš!