Kultura

Opasna knjiga

Aktualan najveći tabu u njemačkom izdavaštvu

Aktualan najveći tabu u njemačkom izdavaštvu

'Moja borba' je Hitlera učinila milijunašem

Jedan od najvećih tabua u izdavaštvu u Njemačkoj ponovno se počinje zahuktavati - povjesničari vrše pritisak da se pripremi novo izdanje otrovnog antisemitskog manifesta 'Moja borba' (Mein Kampf) Adolfa Hitlera.

Robusna knjiga od 700 stranica nije se u Njemačkoj tiskala od samoubojstva njenog autora u bunkeru u Berlinu 1945. godine. 'Moja borba' je Hitlera učinila milijunašem, platila njegov Mercedes sa šoferom, a prema navodima nekih povjesničara, nije nužno signalizirala da nacistički lider planira genocid nad Židovima, prenosi Timesonline.

Oscar Schneider, voditelj dokumentacijskog centra Nuremberg, požuruje vladu Slobodne Države Bavarske koja je vlasnik autorskog prava 'Moje borbe' da pripremi izdanje što prije. 'Autorska prava će im isteći 2015. godine, 70 godina od Hitlerove smrti. Moramo se pripremiti na činjenicu da će tada neonacisti distribuirati knjigu u velikim nakladama te je koristiti u vlastite propagandne svrhe. Jedina razumna stvar je da se odmah počne raditi na kritičkom sveobuhvatnom izdanju s akademskim opaskama', kazao je.

I povjesničari s Instituta za suvremenu povijest u Münchenu se slažu. Horst Möller, ravnatelj Instituta, kazao je: 'Mnogi razdražljivi napisi nacista objavljivani su u znanstvenoj formi, osim 'Moje borbe'. Nije pravedno zabraniti publikaciju te knjige zbog straha da će možda imati negativnih posljedice.' Povjesničari smatraju da će im za uređivanje nove verzije trebati najmanje tri godine rada.

Vlada Slobodne Države Bavarske dobila je autorska prava na knjigu zato što je München bio posljednje službeno Hitlerovo boravište. Od 1950-ih godina žestoko se suprotstavlja objavljivanju knjige u Njemačkoj. Iako je oko 10 milijuna primjeraka te knjige distribuirano do kraja Drugog svjetskog rata - svaki novi bračni par u Trećem Reichu dobio je primjerak na dar - danas se može pronaći jedino u antikvarijatima, gdje je prodaja legalizirana ako se na koricama knjige ne nalazi svastika.

Knjižnice original drže ispod pulta, a od svakog tko želi posuditi knjigu zahtijevaju barem malo očitovanje interesa prema povijesti.

No bavarske su vlasti manje uspješnije u sprečavanju inozemnih izdavača da objave knjigu. 'Moja borba' se dobro prodaje u arapskim zemljama i Turskoj. I u Hrvatskoj je našla put do tržišta preko nakladnika Croatiaknjige, no nakladnik je nakon presude Trgovačkog suda u veljači ove godine bio dužan uništiti sve primjerke u svom posjedu i na tržištu. Presuda je donesena na temelju tužbe zbog povrede autorskih prava Slobodne Države Bavarske.

'Moju borbu' Hitler je napisao u zatvoru nakon neuspjelog minhenskog puča 1923. godine.

Povjesničari internacionalisti tvrde da je Hitlerova odlučnost u istrebljenju i uništavanju židovske kulture i ubojstava milijuna Židova jasna svima onima koji s izdržljivošću čitaju tu knjigu. Drugi pak tvrde da u knjizi nema eksplicitnog poziva na genocid. Vlada Slobodne Države Bavarske smatra da za novo izdanje nema potrebe, a savezna vlada negoduje zbog negativnog publiciteta koji bi izazvalo novo izdanje knjige 'Moja borba'.


Reci što misliš!