Kultura

Filmski festival

Zagreb film festival od 19. do 25. listopada

Zagreb film festival od 19. do 25. listopada

Kao uvertira Festivalu u kinu Europa otvorit će se izložba fotografija "Ciao Anna!"

Festival prvog ili drugog filma, Zagreb Film Festival, u čijem će se glavnom programu prikazati 12 dugometražnih igranih filmova, 15 kratkih igranih filmova i 12 dokumentaraca, održat će se od 19. do 25. listopada u Studentskom centru i kinu Europa, izvijestili su danas organizatori, a prenosi Totalportal.hr

Šesto izdanje Festivala donosi, među ostalim, novi film belgijskog redateljskog trojca Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja - "Rumba", "Snijeg" Aide Begić o životu u poslijeratnoj Bosni te "Moscow, Belgium" Christophea Van Rompaeya, humorističnu priču o ljubavi poštarice i deset godina mlađeg kamiondžije.

U dokumentarnom programu nekoliko je glazbenih filmova, srpski "Kao da je bilo nekad" o Milanu Mladenoviću, pjevaču grupe EKV, američki "Slingshot Hip Hop" o palestinskim rapperima i "The Soundless Fall of Gravitation" Saše Oreškovića koji prati glazbene nomade u istraživanju vibracija i zvuka.

Uz glavni program i filmove koji se natječu za "Zlatna kolica", priređeni su novi programi "FilmŽCRO" i "Velikih 5", a nastavljaju se i stari - "Matineje", "Vip Bibijada" i "Moj prvi film".

U programu "FilmŽCRO" prikazat će se strani filmovi snimani u Hrvatskoj, među ostalima "Limeni Bubanj" Volkera Schloendorffa i "Proces" Orsona Wellesa te "Die Finanzen des Grossherzogs" Friedricha Wilhelma Murnaua iz 1923., najstariji očuvani film snimljen u Hrvatskoj. Program "Velikih 5" predstavlja hitove pet najvećih europskih filmskih produkcija - Francuske, Španjolske, Velike Britanije, Italije i Njemačke.

Festival će otvoriti kratki film Oktavijana Miletića "Agram Haupstadt Kroatiens" koji je snimio 1943. za njemačke producente i koji nikad nije prikazan u Hrvatskoj.

Kao uvertira Festivalu u kinu Europa otvorit će se izložba fotografija "Ciao Anna!", posvećena glumici Anni Magnani u povodu 100. obljetnice njezina rođenja.


Reci što misliš!