Kultura

Arheološka istraživanja

Otkriveni ostaci starčevačke kulture

Otkriveni ostaci starčevačke kulture

Vinkovački arheolozi već su rekonstruirali šest prapovijesnih kuća kakve su koristili tadašnji stanovnici Sopota

Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja naišli su tijekom arheološkog istraživanja eponimnog lokaliteta Sopot iz mlađega kamenog doba, udaljenog tri kilometra od Vinkovaca, na ostatke kuće iz vremena starčevačke kulture, iz razdoblja iz kojega do sada na Sopotu nije bilo nalaza, potvrdila je voditeljica istraživanja arheologinja Maja Krznarić-Škrivanko.

Ona podsjeća kako se sustavna arheološka istraživanja na lokalitetu Sopot, po kojemu je cijela neolitička kultura i dobila ime sopotska kultura (5050.-3970. godine prije Krista), provode 13. i posljednju godinu te da do sada nisu pronalaženi ostaci starčevačke kulture (6000.-5000. godine prije Krista) koja je prethodila sopotskoj i čiji su stanovnici živjeli u zemunicama dok su stanovnici sopotske kulture nastambe imali iznad zemlje.

U sondi, veličine 90 četvornih metara, pronađeni su brojni ritualni predmeti poput žrtvenika i idola, dijelovi posuda i keramike te različite alatke poput prapovijesnih udica, nožića i oštrih predmeta sličnih iglama.

Naišli smo i na ostatke životinjskih kostiju čijom je analizom na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu utvrđeno kako su prapovijesni stanovnici na Sopotu uzdržavali tri vrste goveda, domaće svinje, ovce i koze, a pronađene su i kosti psa, konja, dabra i vuka, navodi Maja Krznarić-Škrivanko.

Uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca, sustavna istraživanja na Sopotu traju od 1996. godine s ciljem stvaranja Arheološkog parka Sopot. Vinkovački arheolozi već su rekonstruirali šest prapovijesnih kuća kakve su koristili tadašnji stanovnici Sopota, kaže Maja Krznarić-Škrivanko dodajući kako je do sada istraženo tek dva posto lokaliteta.


Reci što misliš!