Kultura

Krimi literatura

U zatvorima se najviše čitaju - krimići

U zatvorima se najviše čitaju - krimići

U Hrvatskoj je među zatvorenicima najpopularnija upravo krimi literatura

'Ako hoćeš upoznati neko društvo pogledaj njegove zatvore', jednom je izjavio francuski pjesnik Victor Hugo.

Ova Hugoova tvrdnja može se odnositi i na zatvorske knjižnice.

Unatoč postojanju mita o 'Zločinu i kazni' kao omiljenoj zatvorskoj literaturi, prema dostupnim informacijama u Hrvatskoj je među zatvorenicima najpopularnija upravo krimi literatura, navodi Booksa.hr.

Tako, primjerice, zatvorenici u šibenskom zatvoru vrijeme krate u zatvorskoj knjižnici gdje su najpopularniji kriminalistički romani, a u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu također se najviše čitaju krimi romani - najpopularniji su oni Agathe Christie.

Zatvorska knjižnica u Lepoglavi sastoji se od osam tisuća knjiga, a zatvorenici se često bune da treba obnoviti fond budući da je upravo čitanje jedno od glavnih zanimacija u zatvoru. Prema izjavama zatvorenika, i u Lepoglavi se najradije čita kriminalistička literatura, no i klasika je rado čitana.

Amerikanci su posljednjih godina izuzetno pažljivo počeli tretirati fondove zatvorskih knjižnica, što se vjerojatno može povezati i s post-September11 paranojom. Tako su u većini američkih saveznih država ustanovljene komisije odnosno posebne agencije koje se bave cenzuriranjem zatvorskih fondova.

Tako je upravo objavljena lista knjiga koja će, po novome, biti odstranjena iz zatvora savezne države s najvećim brojem pogubljenja zatvorenika - iz Teksasa.

Za divno čudo zabranjen je roman Annie Proulx Brokeback Mountain, kao i svi romani autora kao što su John Grisham, Hunter S. Thompson ili John Updike, ali, zanimljivo, i nobelovaca poput Pabla Nerude i Andre Gidea.


Reci što misliš!