Kultura

Prevencija devijantnog ponašanja

Književni klasici zabranjeni u zatvorima

Književni klasici zabranjeni u zatvorima
Thinkstockphotos/Ilustracija

Prema izvješću teksaških zatvorskih cenzora, naslovi su nepoćudni zbog sigurnosnih razloga te spornih rasnih i seksualnih tema koje, po njihovu mišljenju, kod zatvorenika mogu izazvati devijantno ponašanje

Knjige nobelovca Pabla Nerude i Andréa Gidea te radovi Pabla Picassa i Michelangela nalaze se na popisu zabranjenih djela u zatvorima diljem Teksasa u SAD-u zbog spornih seksualnih tema.

List Austin American Statesman objavio je analizu publikacija na čije su se zabrane žalili teksaški zatvorenici u posljednjih pet godina.

Na popisu zabranjenih djela našli su se bestseler 'Brokeback Mountain' Annie Proulx i knjiga o maloljetnoj samohranoj majci zaraženoj virusom HIV-a 'Ana's Story: A Journey of Hope', autorice Jenne Bush. Zatvorenicima nije dopušteno ni čitanje knjiga Johna Grishama, Joyce Carol Oates, Johna Updikea i Alice Walker, kao ni djela nobelovaca Pabla Nerude i Andréa Gidea, prenosi Guardian.

Prema izvješću teksaških zatvorskih cenzora, naslovi su nepoćudni zbog sigurnosnih razloga te spornih rasnih i seksualnih tema koje, po njihovu mišljenju, kod zatvorenika mogu izazvati devijantno ponašanje.

Na području likovne umjetnosti nedopustivi su prikazi genitalija i grudi te obnažene djece ukoliko nije riječ o anđelima, zbog čega su i slike maloga Isusa zabranjene ako dijete nije obučeno. To se pravilo odrazilo na knjige o stvaralaštvu brojnih umjetnika, među ostalim i Pabla Picassa te renesansnog majstora Michelangela.

Iako kritičari ističu da će zabrane imati negativne posljedice na opću informiranost zatvorenika, zatvorski čelnici cenzuru smatraju korisnom za sigurnost stražara i samih osuđenika.


Reci što misliš!