Kultura

Umjetnost

Započinju provokativne "Perforacije"

Započinju provokativne

Festival izvedbenih umjetnosti Perforacije stiže u dosad najjačem izdanju

Novi, suvremeni žanr napokon je došao u središte interesa svjetskih kolekcionara: performans umjetnost.

U Hrvatskoj još nije postignut status u prodajnom smislu konceptualne umjetnosti, ali u smislu izvedbe jest. Performeri su definitivno zvijezde, a performans umjetnost novi je mainstream. Situacija u državi uvjetovala je da njihova najčešća meta budu političari. Siniša Labrović gostovao je na tri različita festivala koji su održani u posljednjih mjesec dana.

Novo izdanje festivala bogatog programa, Perforacije, koji će se održati u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, obećava još više, a kao posebne poslastice izdavajaju se nastupi Slavena Tolja, koji će poučiti kako se ponovno crvenjeti, i Vlaste Delimar, piše "Jutarnji list ".

Kraljica performansa odat će na Trgu bana Jelačića počast svom kolegi Tomislavu Gotovcu. Perforacije počinju 16. listopada, a dva dana prije u galeriji SC ista umjetnica izvest će performans posvećen također velikom pokojnom umjetniku Željku Jermanu, njezinu bivšem suprugu.

- Imala sam potrebu odati počast čovjeku koji mi je dao samopouzdanje, pokazao koliko se isplati biti beskompromisan i svoj. Moji su radovi uvijek imali miris njegovih ideja - kaže Vlasta Delimar.

U galeriji Nova u koncepciji Davora Miškovića i Nemanje Cvijanovića otvorena je izložba naših najprovokativnijih umjetnika čija je tema upravo odnos tržišta umjetnina i umjetnosti.

Tržište je, kažu društveno angažirani umjetnici koji su se okupili na izložbi, zapostavljeno, pa je vrijeme da se izađe iz sive zone.

Siniša Labrović je izložio škrabicu za milodar za umjetnike, Igor Grubić pokazuje odnos tržišta i umjetnosti kroz povijest, grupa ABS javno je pokušala potkupiti kustosice iz WHW-a da ih izlažu na Venecijanskom bijenalu... niz provokativnih radova koji bi trebali ukazati na njihov težak položaj. Ako se ostvare predviđanja svjetskog tržišta i Financial Timesa, kutija za milodar više im neće biti potrebna. Možda će je u budućnosti trebati slikari.

JL/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.