Kultura

Blamaža

Dug od 350 tisuća kuna za raspadnut paviljon

Dug od 350 tisuća kuna za raspadnut paviljon

Plutajući paviljon koji je trebao predstavljati Hrvatsku na 12. venecijanskom bijenalu arhitekture, osim narušenog ugleda hrvatskih arhitekata, iza sebe je ostavio i 350.000 kuna neplaćenih dugova

Unatoč tome što je od kraha hrvatske teglenice prošlo malo više od tri mjeseca, priča o neuspješnom projektu hrvatskih arhitekata još nije završena.

Prema pisanju Novog lista, iza plovećeg paviljona koji je doživio neslavnu sudbinu ostali su dugovi od 350 tisuća kuna. U projektu je sudjelovalo 14 vodećih hrvatskih arhitekata na čelu s povjerenikom Leom Modrčinom, a paviljon su nazvali bonusom hrvatskog nastupa u Veneciji te je izgrađen njihovim odricanjem od honorara. Ipak, to nije bilo dovoljno, jer je teglenica iza sebe ostavila priličan dug, a u ulozi dužnika pojavljuje se organizator nastupa, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Ministarstvo kulture izdvojilo je 900 tisuća kuna za nastup Hrvatske u Veneciji, što je ipak bilo nedovoljno za pokrivanje troškova nabave materijala od kojeg je paviljon načinjen, troškove njegove izvedbe, kao i troškove tegljenja do Venecije. Tako je brodogradilištu 3. maj ostalo neplaćeno oko 80.000 kuna za tegljenje, a taj će dug biti podmiren prebijanjem dugova tog brodogradilišta i Grada Rijeke. Kratkih rukava su ostale i tvrtke Antaso, s oko 25 posto nepodmirenog iznosa za radove varenja, i MICK Rijeka.

Plutajući paviljon, bez realnog pokrića nazvan Brod, još uvijek se nalazi u brodogradilištu Kraljevica gdje će biti rastavljen i bačen u staro željezo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.