Kultura

ajmo, mladi

Otvoren natječaj Nikola Tesla - genij za budućnost

Otvoren natječaj Nikola Tesla - genij za budućnost
Wikipedia

Pobjednici svake kategorije, osim nagrade Nikola Tesla, dobivaju spomen plaketu, medaljon dizajnera Leskovca, večeru za dvoje u hotelu Esplanade, slikarica iz Rijeke Mirna Sišul daruje original slike, a škola Umijeće življenja daruje seminar

U okviru Dana Nikole Tesle sinoć je službeno otvoren natječaj za Godišnju nagradu “Nikola Tesla - Genij za budućnost 2017.” Tom prigodom održano je i predavanje prof.dr.sc. Velimira Abramovića o Teslinim izumima za koje su drugi dobili Nobelove nagrade.

Ovo je osmi put da se dodjeljuje nagrada, i to u tri kategorije, naglasila je predsjednica udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost, Dragica Mihajlović.

“Jedna kategorija je kviz znanja i opće znanje o Nikoli Tesli. Druge dvije kategorije su - projekti iz proširenog Teslinog djelovanja, odnosno iz područja kojim se Tesla bavio, te suvenir, replica ili uporabni predmet inspirirani Teslom ili nekim njegovim izumom.”

Natječaj je otvoren do 1. ožujka, a prvo testiranje održat će se 9. ožujka na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Finaliste kviza znanja - njih 9, po troje iz osnovnoškolske, srednjoškolske i fakultetske kategorije, očekuje završno testiranje 4.travnja.

Pobjednike drugih dviju kategorija doznat ćemo 10.srpnja, na Teslin rođendan.

“Tada ne samo da je Teslin rođendan, već su Vlada i Hrvatski sabor na našu inicijativu taj dan proglasili Nacionalnim danom Nikole Tesle, danom znanosti, inovacija i tehnologije.” Na natječaj se mogu prijaviti svi, a najbolji dobivaju i nagrade.

“Pobjednici svake kategorije, osim nagrade Nikola Tesla, dobivaju spomen plaketu, medaljon poznatog dizajnera Leskovca iz Kanade, zatim večeru za dvoje u hotelu Esplanade, poznata slikarica iz Rijeke Mirna Sišul daruje original slike, a škola Umijeće življenja daruje besplatni seminar svakom pobjedniku kategorije.”

Interes za sudjelovanjem u natječaju iz godine u godinu raste. Mihajlović tvrdi da neke osnovne i srednje škole u svom kurikulumu imaju čak uvrštene i pripreme za Godišnju nagradu Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Rok za prijavu je 1.ožujak, a detalji natječaja te prijavnice nalaze se na web stranici istoimene udruge.


Reci što misliš!