Kultura

"U"

U Rijeci 25. veljače opera na klingonskom

U Rijeci 25. veljače opera na klingonskom

Cijela opera je u potpunosti na izmišljenom jeziku Klingonaca, a operu i njenu izvedbu na klingonski pomogao je i Marc Okrand, vodeći stručnjak za klingonski jezik

Sljedećeg mjeseca premijerno se prikazuje prva opera na svijetu koja je u potpunosti na klingonskom jeziku. Nizozemski teatar Zeebelt iz Haaga gostovat ću u HKD-u Sušak u Rijeci 25. veljače, a opera počinje u 20 sati.

 

Ovo je prava poslastica za sve zaljubljenike u "Zvjezdane staze", ljubitelje SF-a te znatiželjnike. Nizozemski teatar odvest će vas na planet Q'onoS. Glumci, odnosno Klingonci, predstavu će izvoditi na materinjem jeziku.

Opera "U" postigla je u 2011. godini svjetski uspjeh, a ne sumnjamo i u odlične kritike u Hrvatskoj.

Cijela opera je u potpunosti na izmišljenom jeziku Klingonaca, a operu i njenu izvedbu na klingonski pomogao je i Marc Okrand, vodeći stručnjak za klingonski jezik.

Zanimljiv je podatak da danas u svijetu ima oko 5 milijuna govornika ovog umjetnog jezika, koji osim svoje televizijske i filmske inačice, posjeduje i vlastitu gramatiku, pismo i trenutni trend je i prevođenje poznatih dijela pa tako i najpoznatije svjetske knjige Biblije čijem je prevođenju pomagao i jedan Hrvat.

Klingonska opera „U", čiji prijevod znači univerzum ili svemir, klasična je glazbena bitka u kojoj se koriste instrumenti do sada nikad viđeni na Zemlji. ako bi klingonci rekli: qa' wIje ‘meH masuv" ili „Borimo se za obogaćivanje duha" pozivamo sve istinske zaljubljenike u „nešto novo", „originalno" , zaljubljenike u SF, da ne propuste veliku premijeru. Cijena ulaznice je 142,00 kune koje do 5.veljače zainteresirani mogu rezervirati na info@peekpoke a od 5. Veljače karte se mogu kupiti u: Muzeju informatike Peek&Poke, turističkoj agenciji My Travel i Dallas Music Shopu u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.