Kultura

Peti riječki sajam knjiga Kičma

Kičma najbolja bez gradskog novca

Kičma najbolja bez gradskog novca

Peti riječki sajam knjiga Kičma, koji će se na nekoliko lokacija u središtu grada održavati do 29. travnja, svečano je otvoren u knjižari V.B.Z. Filodrammatica na riječkom Korzu, piše HRT

Predstavnici organizatora sajma - nakladničke kuće V.B.Z i Udruge za umjetnost i kulturu "parNas" istaknuli su da će popusti na knjige na sajmu biti od 20 do 90 posto, ali da će u prosjeku sajamske cijene biti oko 50 posto niže od uobičajenih. Naveli su da je Kičma jedan od samo tri sajma u Hrvatskoj s licencijom Hrvatske gospodarske komore.

Direktor V.B.Z.-a Boško Zatezalo naglasio je da je sajam ove godine dobio malu financijsku potporu, samo od mjerodavnog Ministarstva i županije. Istaknuo je da knjižare V.B.Z.-a putem najma poslovnih prostora svake godine riječki gradski proračun pune s oko 1,5 milijuna kuna te da bi bilo dobro da se bar pet posto od tog novca vrati kao potpora sajmu knjiga.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je kazavši da su u gradskoj upravi imali snage za nepopularnu odluku da se u sadašnjim okolnostima više ne mogu financirati dva riječka festivala knjiga. Naše je stajalište jasno. Ako se organizatori obaju riječkih sajmova knjiga ne dogovore, Grad neće financirati nijedan sajam. No ovogodišnji program Kičme najbolji je do sada, i to bez gradskog novca, rekao je Obersnel.

U programu Kičme bit će predstavljeno više od 20 knjiga i nekoliko časopisa. Premijerno će biti predstavljene knjige Sandi Krstinić, Nevena Ušumovića, Kristine Posilović, Denisa Derka, Aleksandre Orlić, Ivane Simić Bodrožić i Vedrane Rudan.

HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.