Kultura

Hrvatska kreativno 2013.

Prikaz zagrebačke avangarde u Berlinu

Prikaz zagrebačke avangarde u Berlinu

Hrvatska kreativno 2013. (Kroatien Kreativ 2013) jest program kojim se njemačkoj javnosti tijekom čitave 2013. godine predstavlja današnju suvremenu hrvatsku kulturu u njezinim kreativnim potencijalima, kako društveno-kritičnim, eksperimentalnim ili inovativnim, tako i onim oslonjenim na baštinu, a koji ukazuju na posebnost i značaj Hrvatske i njezino mjesto u europskoj obitelji naroda i kultura.

U okviru programa, 2. ožujka održan je Multimedijski prikaz 'Analiza slučaja EXAT 51 - Gorgona - [Nove] Tendencije - zagrebačka avangarda 1950ih/1960ih/1970ih u sjeni Jalte' u okviru izložbe 'Gorgona: Izvolite prisustvovati', u berlinskoj u Galeriji ZAK | BRANICKA.

Prikazana su dva dokumentarna filma o avangardi i međunarodnim zbivanjima u hrvatskoj umjetnosti od 1950-ih do 1970-ih godina: 'Gorgona' (HTV Zagreb, 2012, 52') i 'Nove tendencije zagreb 1961-1973' (HRT Zagreb, 2010, 60') Ane Marije Habjan.

Boris Cvjetanović U dokumentarnom filmu 'Gorgona' četvorica živućih autora kroz iscrpne su razgovore, na intiman i živopisan način, opisali vrijeme i atmosferu u kojem su djelovali. Niz povjesničara umjetnosti i kritičara smjestio je njihove radove u povijesni kontekst. U filmu su korištene originalne dokumentarne snimke te fotografije. Ključni radovi umjetnika detaljno su snimljeni te objašnjeni. Protagonisti su snimljeni na mjestima gdje su se nekada sastajali i družili. I premda je prošlo pola stoljeća, u njihovim izjavama, stavovima i razmišljanjima i danas postoji ista doza humora, igre i šarma koji očaravaju baš kao i njihova djela.

Jednosatni dokumentarni film 'Nove tendencije zagreb 1961-1973' oslikava u kronološkom redoslijedu raznolika zbivanja unutar međunarodnog umjetničkog pokreta '[Nove] Tendencije' ([N]T) koji se odvijao u Zagrebu od 1961. do 1973. Prikazuje se niz povijesnih snimaka iz arhiva sponzora spojenih s mnogobrojnim isječcima iz nedavno snimljenih intervjua s ondašnjim sudionicima pokreta. Uz Hrvatsku radioteleviziju (HRT), Centar za umjetnost i medijsku tehnologiju (ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe) i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (MSU) ovaj filmski projekt podupro je i niz europskih sponzora. Zamisao i inicijativa za ostvarenje filma potiče od 'bcd cybernetic art teama', koji je ujedno suorganizirao snimanje HRT-ovog tima u okviru ZKM-ove izložbe o [N]T (2008/2009). Naglasak izložbe je bio na tadašnjem od strane [N]T novouvedenom usmjerenju u umjetnosti 'Kompjuteri i vizualna istraživanja'.

Kao nadopuna filmovima predstavljen je interaktivni CD-ROM, 'Analiza slučaja EXAT 51 - Gorgona - [Nove] Tendencije - zagrebačka avangarda 1950ih/1960ih/1970ih u sjeni Jalte'.

Grupa EXAT 51 je osnovana u Zagrebu 1951. godine pod nazivom Eksperimentalni atelier EXAT 51. U artikulaciji suvremene hrvatske umjetnosti nakon Drugog svjetskog rata i njenom približavanju glavnim tokovima zapadnoeuropske kulture, ključna uloga pripada slikarima i arhitektima okupljenima u grupi EXAT 51. Njihovo umjetničko, arhitektonsko i pedagoško djelovanje označilo je odlučan raskid s dotad vladajućom socrealističkom kulturnom dogmom.

Za djela nastala u okviru grupe karakteristična je sklonost istraživanju apstraktnog, geometrijskog i konstruktivnog likovnog djela na egzaktan i racionalan način.

'Inovacije koje su nastale u likovnoj umjetnosti u Hrvatskoj pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u velikoj mjeri su utjecale na ukupni kulturni život u Hrvatskoj i čak su privlačile međunarodnu pažnju - pokret je nadmašio rad grupe umjetnika koji su se nazivali EXAT 51. Ideje koje su uveli inspirirale su mlade umjetnike avangarde u mnogim različitim područjima i dovele su do promjena u umjetnosti, arhitekturi, dizajnu, eksperimentalnom filmu, video umjetnosti, animiranom filmu i u glazbi - upravo te inovacije i različita područja kulturnog života na koja su utjecale prikazana su tim CD-ROM-om.'


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.