Kultura

Istraživanje:

Riješen misterij Torinskog platna?

Riješen misterij Torinskog platna?

Novo istraživanje talijanskih znanstvenika pokazalo je kako je Torinsko platno uistinu tkanina u koju je moglo biti omotano tijelo Isusa Krista.

Iako se znanstvena zajednica već godinama ne može složiti oko autentičnosti platna, vjernicima je to i dalje jedan od "dokaza" postojanja njihova Spasitelja iako mnogi tvrde kako je riječ o srednjovjekovnoj krivotvorini. Znanstvenici iz Padove uvjereni su kako su riješili misterij te tvrde kako je konzistentnost platna slična onoj platna koje je inače korišteno prilikom pokapanja mrtvih u Isusovo vrijeme.

Torinsko platno dugo je gotovo pet metara, a na njemu se nalaze obrisi visokog čovjeka duge kose i brade, ali i krvavim mrljama na mjestima gdje su bila zamotana stopala, zapešća i bok. Točnije, mjesta odgovaraju Isusovim ranama, a platno se nalazi u Torinskoj katedrali.

"Misterij platna" ime je nove knjige koja će, prigodno, biti izdana na Veliki petak, a dan prije Uskrsa, kamere će uživo snimiti platno i prikazati ga na televiziji. Novinar Saverio Gaeta i Giulio Fanti, autor studije, do svog su otkrića došli uspoređujući niti Torinskog platna s onima iz trećeg stoljeća prije Krista pa sve do novijih vremena, s ciljem da provjere radi li se o krivotvorini nastaloj u srednjem vijeku.

Platno je prošlo tri nova testa, jedan mehanički i dva kemijska. Korištene su suvremene forenzičke metode, a dobiveni rezultati pokazuju kako je platno nastalo u periodu između 300. godine prije Krista do 400.godine nakon Krista.

Papa Benedikt XVI. prije povlačenja u mirovinu odobrio je javno izlaganje platna kao svoj posljednji dar vjernicima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.