Događaji

Relikvija

Torinsko platno opet izloženo za javnost

Torinsko platno opet izloženo za javnost

Sveto platno, komad lana veličine 4,36 puta 1,10 metara na kojemu je, prema predaji, otisnut trag raspetog Kristova tijela, pronađeno je sredinom 14. st. u kapelici Naše Gospe u Lireyu kod Troyesa u Francuskoj

Jedna od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih relikvija Torinsko platno, u koje je navodno bio umotan Isus Krist pri polaganju u grob, nakon gotovo deset godina ponovno je izložena javnosti u torinskoj katedrali, prenosi HTV .

Sveto platno, komad lana veličine 4,36 puta 1,10 metara na kojemu je, prema predaji, otisnut trag raspetog Kristova tijela, pronađeno je sredinom 14. st. u kapelici Naše Gospe u Lireyu kod Troyesa u Francuskoj.

Kako bi se poklonili pred svetim pokrovom iz Torina, do sada je svoj dolazak najavilo više od milijun i pol vjernika.

Ovo je prigoda za promatranje tog tajnovitog lica koje bez riječi govori ljudskom srcu pozivajući ga da prepozna Božje lice, rekao je papa Benedikt XVI.

Torinsko platno bilo je na restauraciji pa je sada lik na njemu vidljiviji. To je 10. javno prikazivanje Torinskog platna u 500 godina. Ne može se sa sigurnošću kazati da je u to platno bio umotan Isus, ali se to ne može niti negirati, izjavio je torinski nadbiskup kardinal Severino Poletto.

Platno je zasigurno iz Isusovog doba, izjavila je Mechtild Flury Lemberg, stručnjakinja za tkanine koja je radila na rekonstrukciji.

Analize iz 1978. potvrdile su da su mrlje na platnu ljudska krv grupe AB.


Reci što misliš!