Kultura

Serija vrvi onim čemu stalno svjedočimo...

Kuda idu divlje svinje 43 godine poslije

Kuda idu divlje svinje 43 godine poslije

Serija 'Kuda idu divlje svinje', premijerno je izvedena 1971. U priči u kojoj ima i jakih i slabih, i arogantnih i korumpiranih, i onih s idealima i onih koji su za sitan novac dušu prodali vragu, bili su vrlo provokativni te 1971., a aktualni ostali svih ovih godina i postali klasik.

Serija vrvi onim čemu stalno svjedočimo i konvertitstvom i konformizmom i otvorenim uzimanjem nezasluženog. Na pitanje tko je danas Crni Rok scenarist Ivo Štivičić kaže da ga ne vidi, jer je taj lik dobrica iz crtića u odnosu na junake našega doba - 'današnji Crni Rok je moćni bankar, industrijalac, moćan u svim sferama gdje se okreće kapital'.

Povod okupljanja dijela ekipe u Zagrebu je predstavljanje knjige 'Kuda idu divlje svinje, subverzivna poetika Ive Štivičića i Ivana Hetricha'. Opisuje nastanak serije, daje uvid u mnogobrojne percepcije i tumačenja, društveno-političke kontroverzije i izjave najvažnijih sudionika u realizaciji antologijske dramske serije u 10 nastavaka.

'Trebalo bi snimiti seriju o kriminalcima ovoga vremena. 'Kuda idu divlje svinje' ima metaforičko značenje. Zato mislim da bi se 'Divlje svinje' mogle snimiti i danas - bila bi to prava boja vremena kojem pripadamo', izjavio je Ljubiša Samardžić koji je glumio Crnog Roka. Na kreativcima našega doba je potez. Materijala, nažalost, ima napretek!

HRT


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.