Kultura

Veći pristup knjigama

Ministarstvo kulture prihvatilo manifest autora, nakladnika i knjižara

Ministarstvo kulture prihvatilo manifest autora, nakladnika i knjižara

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske izvijestilo je danas da u cijelosti prihvaća Manifest koji su za skorašnje europske parlamentarne izbore donijele europske asocijacije autora (EWC), nakladnika (FEP) i knjižara (EBF), a u kojem ističu da nam je "više nego ikad potrebna aktivna politika prema knjizi".

"Knjige prenose ideje, hrane um i čine stvarnom slobodu izražavanja. Europski građani trebaju imati pristup knjigama kako bi razumjeli europske demokratske vrijednosti koje su temelj europskog procesa. Knjige su ključne u sudjelovanju naših građana u društvenom, kulturnom i političkom životu. To se pokazalo posebice točnim s obzirom na pojavu ekonomije znanja i povećanu potražnju za pismenošću do koje je dovela", ističe se u manifestu triju asocijacija koje su se složile oko četiri glavna prioriteta.

Najprije ističu potrebu uravnoteženih i fer uvjeta autorskih prava na korist stvaraocima knjiga i čitateljima, te da se potiču inovacije podrškom intelektualnom vlasništvu i autorskom pravu se prepozna da važeći zakon o autorskom pravu pokazuje dosta fleksibilnosti za prilagodbu digitalnom svijetu.

Potom ih najviše zanima fiskalni režim koji pogoduje širokoj rasprostranjenosti knjiga. Ističu da je knjiga knjiga bez obzira na svoj format te pozivaju na primjenu najniže moguće stope PDV-a na sve knjige neovisno o njihovom formatu ili načinima pristupa ili isporuke. Smatraju da bi trebalo olakšati multikulturalnost i učenje odobravanjem najniže moguće stope PDV-a, izbjegavati poreznu diskriminaciju bez obzira je li knjiga tiskana, digitalna, naručena on-line ili kupljena u knjižari, te izbjeći visok i diskriminatoran PDV na elektroničke publikacije.

Kao treći prioritet izdvajaju fer tržišno natjecanje, te pozivaju na jednake uvjete i širenje izbora za europske čitatelje s obzirom na to da je to kompromitirano ponašanjem određenih dominantnih igrača na maloprodajnom tržištu. "Mogućnost nalaženja knjiga, izbor prodavatelja na malo i interoperabilnost tri su ključne odrednice izbora i natjecanja. Trebalo bi podržati fer tržište za sektor knjige i jednake uvjete kako bi autori i izdavači nastavili stvarati i proizvoditi knjige koje obrazuju, informiraju i zabavljaju europske građane", ističu.

Ocjenjuju da bi trebala postojati puna interoperabilnost omogućujući potrošačima čitanje bilo koje e-knjige na bilo kojem uređaju i štoviše, slobodu kupovanja e-knjiga od bilo kojeg dobavljača, umjesto da su zaključani u ekosustav jednog dobavljača.

Kao posljednje autori, knjižari i nakladnici pozivaju svaku reformu obrazovnog sustava u Europi da uzme u obzir temeljnu ulogu profesionalno objavljenih materijala kao jamstva kvalitete, odgovaranja namjenskom sadržaju i slobode izbora. Drže da treba zaštititi obrazovne autore sprječavanjem bilo čega što ugrožava njihovo pravo da pregovaraju o svojim ugovorima i dobivaju plaću, neovisno o načinu rasprostranjivanja sadržaja koji su kreirali, omogućiti slobodu izbora nastavnicima i institucijama, osigurati da se svaka obrazovna reforma provodi uključivanjem glavnih dionika, uključujući obrazovne pisce i izdavače.

Također važnim smatraju jačanje uporabe ICT i OER (otvorenih obrazovnih resursa) u obrazovanju umjesto da se eliminira profesionalno objavljen sadržaj u pokušaju uštede resursa te sagledati bitnu vrijednost zaštite prava intelektualnog vlasništva i opasnosti od nefer tržišnog natjecanja od strane javno financiranih resursa i državnih monopola.

Lanac knjige u kojem su autori - Europsko vijeće pisaca (EWC), izdavači - Federacija europskih izdavača (FEP) i knjižari - Europska federacija knjižara (EBF) zajedno predstavljaju značajnu kulturnu raznolikost unutar Europe. EWC predstavlja 150 tisuća autora u izdavačkom sektoru koji pišu u svim žanrovima na 40 jezika te nekoliko stotina tisuća ljudi radi u izdavačkim kućama i knjižarama. Knjige su također prvi kulturni sektor u ekonomskom smislu, s prometom izdavača od 22.5 milijarde Eura u 2012. i godišnjom proizvodnjom od 535.000 novih naslova. Europski izdavači drže na lageru ukupno oko devet milijuna raznih naslova, od čega više od dva milijuna u digitalnom formatu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.