Kultura

Novi antički postav u Arheološkom muzeju Zadar

Susret careva u Arheološkom muzeju Zadar

Susret careva u Arheološkom muzeju Zadar

Bili smo u Arheološkom muzeju Zadar gdje se priprema svečano otvorenje zbirke antičkog blaga koja obuhvaća preko stotinu kamenih spomenika, predmeta, natpisa, freski

Car August i Julije Cezar vratili su se u Zadar. Riječ je o dva iznimna kipa koji će, kao dio carske skupine, ponovo biti izloženi u sklopu nove antičke postave u zadarskom Arheološkom muzeju. Njihov je ''put'' počeo u 19. stoljeću kada su prodani kao dio zbirke kolekcionara Daniellija, te su se raspršili po svijetu, da bi 1928. godine ponovo bili vraćeni u Zadar, ali su se nalazili u crkvi sv. Donata i na zadarskom Sveučilištu, te predvorju Arheološkog muzeja Zadar.

U utorak, 24. lipnja od 21 sat u Arheološkom muzeju Zadar bit će upriličeno svečano otvorenje zbirke antičkog blaga koja obuhvaća preko stotinu kamenih spomenika, predmeta, natpisa, freski, a to je nastavak priče o antičkoj zbirci koja je sinopsis dobila još 2007. godine.

Izložbu bi, prema najavama, trebao otvoriti zamjenik ministrice kulture, dr. Berislav Šipuš.

Izložbu prate informativni panoi te monitori, a Muzej radi i na 3D tehnologiji kojom će još bolje prezentirati postav.

Kako kaže ravnatelj AMZ-a, dr. Smiljan Gluščević, godinama se intenzivno radi na zbirci, naravno, koliko to dopuštaju sredstva. Otvorenje novog postava antičke zbirke još je jedan korak naprijed u tom pogledu, jer materijala ima, ali uvijek nedostaje sredstava ali i izložbenog pristora.

Sinopsis antičke zbirke predstavila je Kornelija Giunio koja nam je kazala kako je izložba tematski podijeljena na prikaz antičkog svakodnevnog života, urbanizma, graditeljstva, vojnog života, religije, umjetnosti, gospodarstva i pogrebnih običaja.

I sami smo provjerili što se to krije na prvom katu Arheološkog muzeja, čiji je pod obojan u pompejanski crveno, a u vitrinama se nalaze brojni zanimljivi predmeti, poput pribora za pisanje, nakita, erotskih predmeta, predmeta iz teatra, medicinskog pribora, kozmetičkog pribora, pribora za kuhanje, itd.

Najveću pažnju plijenit će četiri statue, spomenutih careva Augusta i Cezara, te statue koje se zajedno s njima datiraju u vrijeme cara Tiberija (14.-37. godine n. K.); tu su i dvije ženske statue, a zasigurno najatraktivniji izložak predstavlja srebrna fibula s prikazom Romula i Rema s vučicom, koja datira u 2. stoljeće i jedinstvena je u svijetu.

Ravnatelj Muzeja najavio je zanimljiv program otvorenja, koji će se nakon obilaska uz vodstvo ''preseliti'' u crkvu sv. Donata. Tamo će tijekom srpnja u večernjim satima biti organiziran svjetlosni spektakl za koji će se pobrinuti umjetnici Gordana i Zorko Šojat koji će nas svjetlošću upoznati sa spomenicima svijeta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.