Kultura

Mural "Miroslav Krleža" na višekatnici u Karlovcu

Mural

Najzadovoljniji smo jer se može reći da su kod mnogih pojedinaca sadržaji projekta osvijestili važnost pojma slobode misli i kritičnog razmišljanja

Završetkom murala "Miroslav Krleža" na pročelju jedne višekatnice u karlovačkoj ulici koja nosi ime velikog hrvatskog književnika, završio je projekt karlovačke Udruge Polka "Krleža u Karlovcu" kojim je prošle i ove godine u Karlovcu obilježena 120. godina od rođenja Miroslava Krleže.

Mural je završni dio projekta tijekom kojega je održano desetak tribina, kazališnih predstava, glazbeno scenskih uprizorenja i filmskih projekcija kojim su naglašene poveznice Krleže s Karlovčanima, pa su tako, primjerice, na tribini s književnikom Miranom Mirićem predstavljeni njegovi eseji o Karlovčanima Stanku Lasiću, Slavku Goldsteinu i Josipu Vaništi, koje Karlovčani nazivaju "tri Karlovačka dečka Miroslava Krleže".

Osvjestili važnost pojma slobode misli i kritičkog razmišljanja

"Udruga Polka zadovoljna je provedenim sadržajima, a najzadovoljniji smo jer se može reći da su kod mnogih pojedinaca sadržaji projekta osvijestili važnost pojma slobode misli i kritičnog razmišljanja, dok je tribina 'Krleža i krležijanstvo' uz Igora Mandića, Danka Plevnika i Danijela Radočaja približila sudionicima značaj i utjecaj Krleže na suvremenu inteletualnu misao", rekao je predsjednik Udruge Marin Bakić danas novinarima ispred 13 metara visokog murala.

Autor murala je Leonard Lesić iz Duge Rese, koji za sebe kaže da je ulični artist, a na portret Miroslava Krleže je ponosan, jer su reakcije građana sjajne, što znači da će mural uspjeti građanima približiti lik najvećeg hrvatskog književnika.

Sponzori projekta su Karlovačka pivovara, Karlovačka županija, Grad Karlovac, a pokrovitelji Gradski muzej Karlovac i Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić".

 Obuhvaćene glazbene obrade i glazbeno-scenski performans

Projekt "Krleža u Karlovcu" obuhvatio je i glazbenu obradu "Balada Petrice Kerempuha" Željka Vukmirice & Militargrenzemusik benda, glazbeno-scenski performans po Krležinoj esejistici i ideji konceptualnog umjetnika Nikole Vukmanića, predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin "Tri kavaljera frajle Melanije" u režiji Karlovčanina Georgija Para, predavanje Krleža i Karlovčani leksikografa Velimira Viskovića, likovnu koloniju, projekcije filmova "Deset mjeseci za život" prema autobiografskom djelu Slavka Goldsteina koji je snimio redatelj Mladen Ćapin i "Krleža" Željka Senečića, te čitanje Krležinih eseja iz zbirke "Deset krvavih godina. Refleksije između 1914-1924".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.