Kultura

Dvadeset godina Teatra Exit, dva desetljeća glumačke izvrsnosti

Dvadeset godina Teatra Exit, dva desetljeća glumačke izvrsnosti

Zagrebački Teatar Exit u ovoj sezoni obilježava dvadeset godina postojanja, tijekom kojih se nastojao pozicionirati kao provokativno, inovativno, britko i visokoestetizirano kazalište koje u središte svog stvaralaštva postavlja glumačko umijeće.

 

"Žestoko smo radili da bismo stvorili to što danas imamo, a o kvaliteti naših predstava najbolje svjedoče kritike, koje su uvijek bile fantastične", kazao je u razgovoru za Hinu utemeljitelj i umjetnički direktor kazališta Matko Raguž.

U kazališni život Teatar Exit službeno je krenuo 23. rujna 1994. premijerom predstave "Dekadencija" u režiji Matka Raguža, s Natašom Lušetić i Vilimom Matulom. Predstava koja "nesputano i duhovito progovara o snobizmu, seksu, nasilju, ljubavi i društvu koje nas okružuje" odmah je osvojila srca kritike i publike, te se i danas smatra jednom od kultnih predstava toga teatra.

Od 1994. do danas na pozornici Exita zaživjelo je pedesetak premijernih naslova - što vlastitih produkcija, što koprodukcija i suradnji - za koje je kazalište osvojilo više od 150 nagrada i nominacija za najbolje predstave, glumce ili režije.

Među ostalim, kazalištu je 1996. i 2009. dodijeljena Nagrada Grada Zagreba za izuzetan doprinos kazališnom i kulturnom životu grada, a 2009. mu je dodijeljen i prestižan status Superbrands Croatia.

Početak obljetničke sezone kazalište će u utorak 23. rujna obilježiti besplatnim uprizorenjem tristote izvedbe predstave "Kako misliš mene nema?!" u režiji Ivice Buljana u kojoj igraju Filip Juričić i Amar Bukvić.

Poklon vjernoj publici

"To je poklon našoj vjernoj publici, besplatna predstava kojom skrećemo pozornost na to da smo tu već dvadeset godina", kazao je Raguž.

Tim povodom kazalište će tijekom sezone također ponuditi po dvadeset karata za dvadeset odabranih predstava po simboličnoj cijeni od dvadeset kuna, a obavijest o tome bit će postavljena na njegovoj Facebook i internetskoj stranici, dodao je.

U nastavku jubilarne sezone iz Exita najavljuju i tristotu izvedbu izuzetno popularne predstave "SHAKEspeare na EXit", četristote "Kauboje", stotu izvedbu "Njuški" te pedesetu "Plemena", kao i dvije premijere, detalji kojih još nisu otkriveni.

Teatar Exit kazalištem se želi baviti na drukčiji način, te "kopajući" malo dublje stvarati "kazalište kakvo želimo gledati". "Želimo trajati, isprobavati, istraživati, postavljati pitanja i sebi i drugima ne tražeći odgovore. Želimo osvjetljavati život i podići ga iznad života, unatoč i usprkos", ističe se na internetskim stranicama Exita.

Iako je Exit u prvome redu teatar za odrasle, prva predstava toga kazališta - koju danas uzimaju kao "nultu" - zapravo je bio jedan dječji naslov, "Kako je Grinch ukrao Božić". Ta je predstava zimi 1993. igrana humanitarno po raznim gradovima i mjestima.

Jedan od ranijih velikih hitova bila je predstava "Izbacivači" (1996.), koju je režirao Raguž, proglašavana najoriginalnijom i najzabavnijom kazališnom predstavom do tad viđenom u Hrvatskoj.

Uslijedili su "Munchhausen", u kojemu najpoznatijeg svjetskog lažljivca utjelovljuje Vilim Matula, životna komedija Zijaha A. Sokolovića "CABAres, CABArei", Sokolovićev "Glumac... je glumac... je glumac"....

Među hit predstavama izdvajaju se i "Noževi u kokošima" (režija Saša Anočić, prva premijera 2002.), "Pas, žena, muškarac" (Zijah A. Sokolović, 2004.), "To samo Bog zna" (Saša Anočić, 2004.), "SHAKEspeare na EXit" (Matko Raguž, 2006.).

Kazalište je 2000. otvorilo i Dječju scenu na kojoj su nastale "I drvo je bilo sretno", "Alisa iz kompjutora", "Adrian Mole", te "Mrvek i Crvek".

U potrazi za novim načinima propitivanja vrijednosti doba u kojemu živimo i uloge teatra u njemu, Exit veliki naglasak stavlja na autorske projekte. Takvi su projekti "Nemirne noge" Saše Anočića, "Sutra (ni)je novi dan" (2013.) Ivice Boban i slično.

Jedan od najigranijih i najpopularnijih Exitovih naslova su "Kauboji" Saše Anočića - sa 17 nagrada osvojenih na raznim prestižnim festivalima, ta je predstava među najnagrađivanijima u novijoj povijesti hrvatskog teatra. "Kauboji" su "predstava o predstavi" koju u jednom provincijskom gradu s glumcima naturščicima postavlja teško bolesni redatelj. Njega utjelovljuje Saša Anočić, a glumce Živko Anočić/Damir Klemenić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Ivana Rushaidat.

Po predstavi je 2013. snimljen i istoimeni film s istim glumcima u režiji Tomislava Mršića, koji je ušao kao hrvatski kandidat u selekcijski proces za ovogodišnju nagradu Oscar za strani film.

Teatar koji u središte svojeg stvaralaštva stavlja glumačko umijeće sa svojim je predstavama gostovao u gotovo svim hrvatskim gradovima i na svim važnijim hrvatskim festivalima, uz brojna gostovanja u inozemstvu - Nizozemskoj, Kanadi, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Portugalu, Češkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Rusiji, Grčkoj, Egiptu, Njemačkoj i drugdje.

Pod krilaticom "20 godina drugačiji", Teatar Exit i ove sezone svojim gledateljima obećaje brojna iznenađenja na pozornici u Ilici 208.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.