Kultura

S press konferencije

U Zadru prva hrvatska praizvedba provokativne ''Therese Raquin''

U Zadru prva hrvatska praizvedba provokativne ''Therese Raquin''

Stast, zločin, kazna - zadarski kazališni ansambl priprema nam kultno djelo Emila Zole

Prva hrvatska praizvedba provokativne ''Therese Raquin'' Emila Zole postavlja se na scenu zadarskog kazališta, a zagrebačkom komedijom "Diplomac'' u ponedjeljak 20. listopada otvara se nova dramska sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.

Novinare je prije press konferencije ''počastio'' prolog Emila Zole u izvedbi Zlatka Košte Dio je to programa koji će ''grijati'' ljubitelje teatra i glazbe u narednim mjesecima, a predstavljen je danas na konferenciji za medije u dvorani kazališne kuće.

Kultno djelo Charlesa Webba (1939.), roman Diplomac napisan je1963. godine i prema njemu je 1967. redatelj Mike Nichols snimio slavnu američku ljubavnu komediju The Graduate, jedan od najboljih filmova svih vremena, koji je proslavio Dustina Hoffmana i pjesmu Mrs. Robinson.

Tridesetak godina poslije (2000.), britanski dramatičar i redatelj Terry Johnson napisao je kazališni komad, i to prema Webbovu romanu i filmskom scenariju Willinghama i Henryja. Svjetska praizvedba održana je u travnju 2000. godine u Gielgud Theatru u Londonu.

U studenom nam stiže Planet Art s ''Ritinom školom'', a 6. studenog premijera zadarskog ansambla donosi Zolinu Therese Raquin.

Vinko Radovčić i Jasna Ančić odgovorni su za režiju ali i igranje uloga, uz Žanu Bumber, Zlatka Koštu, Mimija Zadarskog, Dragana Radonju i mladog glumca iz Požege, Ivana Vukelića.

''Zadovoljan sam ovom sezonom i čast je biti među ovim predstavama'', poručio je Vinko Radovčić te kazao kako će se u predstavi naći i sam lik Emila Zole kako bi se na svojevrstan način opravdao za kritike koje su njegovo remek djelo - danas i lektirni naslov - proglasile pornografskim i nemoralnim. ''Kroz dva čina pratimo ljubavnike koje strast dovodi do zločina, a savjest do same kazne. Nadamo se da će se nastaviti naša ideja koju smo započeli kroz predstavu ''Bez trećega'', a to je privući mlade u kazalište''.

Žana Bumber koja tumači Therese Raquin prisjetila se kako je kao srednjoškolka imala obvezu pogledati Zolin ''Germinal'' u bivšem Kinu Pobjeda. U prikazu Therese posebno je intrigira ta nemoralnost odnosno činjenica da se ljudi, kada emocije nadvladaju razum, počinju ponašati gotovo nagonski, animalno i opsesivno.

Sreća se ne može graditi na nesreći drugih ljudi, to je poruka ove predstave, kaže Bumber i spominje jednu zanimljivost - Emile Zola podrijetlom je iz Krmčine (Colići), pa je zanimljiva ta podudarnost.

Therese Raquin postavila je i GK Virovitica u sezoni 1976/77. i u režiji poznatog redatelja Vida Fijana

U prosincu u HNK Zadar gostuje Teatar Exit s ''Njuškama'' i GDK Gavella s "Amadeusom". U 2015.-oj gledat ćemo "Harem" Kazališta Moruzgva, "Veliki manevri u tijesnim ulicama" HNK Šibenik, "Kako smo preživjele'' Zagrebačkog kazališta mladih, ''Srce veće od ruku'' Kazališta Playdrama, ''Libreto'' HNK Split, "Hamlet u selu Mrduša donja" Kazališta Kerempuh, te ''Umjetnost intervjua'' HNK Zadar u adaptaciji i režiji Nenni Delmestre. Ta premijera bit će ujedno i proslava 40 godina rada naše glumice Jasne Ančić.

Upis pretplate za dosadašnje pretplatnike - od 22.09. do 30.09.2014.; za nove pretplatnike - od 01.10. do 13.10.2014.

 

 

Dramska pretplata (12 predstava) - 800,00 kn (550,00 kn)
Koncertna pretplata (9 koncerata + 1 koncert na dar) - 300,00 kn (230,00)
Studentska pretplata (3 predstave i 3 koncerta) - 200,00 kn

Ravnatelj HNK Zadar, Renato Švorinić, kaže kako se i ove godine predstave biraju kroz dva kriterija - umjetnički i produkcijski, a u novoj godini očekuje i početak rada koncertnog ureda u Zadru. Napominje i to kako se cijene nisu mijenjale od prošle godine, kao i popusti za studente.

Koncertna sezona započinje 23. listopada "Noćnim bdijenjem'' - nastupom Zbora Hrvatske radiotelevizije u crkvi sv. Donata. U sezoni će nastupiti još i Zagrebački solisti, Vesna Pisarović i Matija Dedić, Aljoša Jurinić, kvintet Bel Tango, Ivana Lazar, Danijel Detoni, Igudesman & Joo... u lipnju prava poslastica: Beowulf u sv. Donatu u izvedbi Benjamina Bagbya.

Dina Bušić, glazbena producentica, napominje kako nas i ove godine očekuju sjajni koncerti Zadarskog komornog orkestra, te ciklusi Bersa i Mladi zadarski glazbenici.

Sve informacije mogu se pronaći i na web stranici kazališta ovdje .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.