Kultura

Festival će obrađivati različite teme

Dani domovinskog filma od 14. do 17 studenog u "Tuškancu"

Dani domovinskog filma od 14. do 17 studenog u

Na prvom izdanju Dana sudjeluju samo dokumentarni filmovi, a od iduće godine planira se uključiti televizijske reportaže i amaterske snimke

Dokumentarnim filmom "Zlatni lančić" Miroslava Mikuljana u petak, 14. studenog u zagrebačkom kinu "Tuškanac" otvaraju se Dani domovinskog filma u okviru kojega će se prikazivati filmovi posvećeni Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Filmovi o Domovinskom ratu nisu dovoljno poznati publici i potreban je festival koji će ukazati da postoji produkcija na tu temu, a važno je i upoznati publiku, osobito mlade, s važnim događajima obrane i stvaranja slobodne države Hrvatske, najavljeno je na web stranici festivala, čiji je inicijator Udruga Žene u Domovinskom ratu.

Smisao projekta je prikazati i potaknuti produkciju na temu Domovinskog rata, educirati mlade, upoznati ih s važnim povijesnim danima obrane zemlje te nedostatna učenja iz školskih udžbenika o Domovinskom ratu nadopuniti filmovima, ističe se. S tim ciljem o temi festivala će nakon projekcija govoriti sudionici, svjedoci događanja, znanstvenici i povjesničari.

Festival će obrađivati različite teme, od branitelja i istaknutih pojedinaca, vojnih akcija te stradanja sakralnih i kulturnih objekata u ratnom razaranju do svjedočanstva žrtava, stradanja gospodarskih resursa i stvaralaštva mladih na temu Domovinskog rata.

Na prvom izdanju Dana sudjeluju samo dokumentarni filmovi, a od iduće godine planira se uključiti televizijske reportaže i amaterske snimke. Također, naredne godine festival bi trebao trajati dva dana duže, priredit će se programi produkcije mladih i domoljubnih filmova te uradaka ostalih zemalja gostiju.

Festival otvara "Priča o zlatnom lančiću", a prikazat će se još dokumentarni "Haliotis za ljubav" Zdravka Fučeka, "Junaci sa Srđa" Balda Čupića, "Rosinjača" Tomislava Mršića, "Sunčica" Nikole Kneza, "Maslenica" Danka Volarića, "Oluja nad olujama" Ninoslava Lovčevića, "Velebitska priča" Jasmine Bijron "Za Hrvatsku kao tigar" Ninoslava Lovčevića, "Gromovi - Druga gardijska brigada" Krunoslava Tomaševića, "4. Gardijska brigada - Pauci" Darka Dovranića, "Policija u Domovinskom ratu" istog redatelja, "Zaustavljeni glas" Višnje Starešina o Siniši Glavaševiću nagrađen na Danima hrvatskog filma,

Na festivalu će se dodijeliti dvije nagrade, Deklaracija Domovinskog rata za najbolje obrađenu temu i Hrvatska pastirica - Ptica koja uzlijeće za ukupni dojam, obje radovi u kamenu kipara Ivana Matkovića Laste.

U žiriju su Jon James Hunter Todd, predsjednik i osnivač Houston International Film Festivala, WorldFest - Houston, pijanistica Eva Kirchmayer Bilić i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Nakon dodjele nagrada i zatvaranja festivala, u ponedjeljak, 17. studenog zapalit će se svijeće u Vukovarskoj ulici, u povodu obilježavanja okupacije Vukovara u studenom 1991. godine.

Ulaz na festival je besplatan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.