Kultura

Jedna od najboljih i najutjecajnijih kineskih akrobatskih trupa

Proslava kineske Nove godine uz nastup akrobatske trupe Dalian

Proslava kineske Nove godine uz nastup akrobatske trupe Dalian

Kineska Nova godina, najsvečaniji blagdan u Kini koji simbolizira početak nove godine po kineskom lunarnom kalendaru i dolazak proljeća, obilježit će se u Hrvatskoj akrobatskim, opernim i plesno-scenskim nastupom Akrobatske trupe Dalian, počevši od Zagreba gdje će u subotu svoju nagrađivanu predstavu "Sretna kineska Nova godina" izvesti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

 

Jedna od najboljih i najutjecajnijih kineskih akrobatskih trupa i kazališnih produkcijskih kompanija, nakon Zagreba će gostovati još u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, 9. veljače, te dva dana kasnije u Poreču, u SRC "Veli Jože". Trupa, koja nosi ime grada iz kojeg dolazi, okuplja više od tristo vrhunskih akrobatskih umjetnika, a na hrvatskim nastupima bit će njih skoro četrdeset.

Glumci i akrobati izvest će petnaestak točaka, među kojima su piramida, balansiranje na stolici, Tibetanski ples, Cyr kotač, Vodeni meteori, žongliranje nogama s kišobranima, kineska točka na šipki, Pekinška opera, balansiranje na jednoj ruci, žongliranje nogama na odskočnoj dasci, mijenjanje lica, kontorcionizam (ljudi od gume), kineski obruči i Pas De Deux.

Ministarstvo kulture Kine uvrstilo je trupu Dalian među ključne promicatelje kineske kulture u inozemstvu, od osnutka 1951. nastupala je u više od šezdeset zemalja diljem svijeta, a svoj uspjeh potvrdili su s dvjestotinjak kineskih i međunarodnih nagrada. Među njihovim brojnim akrobatskim produkcijama ističu se četiri velike, "Orašar", "Bremenski svirači", "Zbogom moja konkubino" i "Magnolija - Ljubav svijeta".

Ravnatelj trupe je Qi Chunsheng, ugledni umjetnik i potpredsjednik Kineskog akrobatskog udruženja, nacionalne organizacije koja okuplja akrobatska udruženja i umjetnike iz svih regija i gradova, pružajući im usluge povezivanja, koordinacije i upravljanja.

Kineska Nova godina ili Blagdan proljeća slavi se u siječnju ili veljači, svake godine na drugi dan, a ova godina, koja je po kineskom horoskopu u znaku koze, počinje 18. veljače.

Organizatori proslave kineske Nove godine u Hrvatskoj su Kineska federacija književnih i umjetničkih krugova, Veleposlanstvo NR Kine u Republici Hrvatskoj te gradovi Zagreb, Rijeka i Poreč.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.