Vino u stihu - vino u čaši
Poetska večer u sklopu festivala vina Dubrovnik FestiWine
„Postoje dvije vrste ljudi, jedni koji piju da bi mogli jesti, i drugi koji jedu da bi mogli piti. Ne znam u koju vrstu Vi pripadate, meni se čini da ja pripadam u ovu drugu" - tim je riječima akademik Luko Paljetak započeo poetsku večer Dubrovnik FestiWine-a „Vino u stihu - vino u čaši" koja je održana u hotelu The Pucić Palace večeras u 20.00 sati.
Nakon prigodnog pozdravnog govora župana Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikole Dobroslavića, g. Luko Paljetak svojim nas je stihovima još jednom podsjetio koliko je vino cijenjeno i opjevavano, a zatim su nas vinari-pjesnici Luka Krajančić i Frano Miloš svojim stihovima i vrhunskim vinima uveli u Dubrovnik FestiWine 2015., regionalni festival vina koji je svoju premijeru imao lani, a ove godine nas očekuje od 20. - 26. travnja 2015.
Pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu, dramski pisac; Dobitnik brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, sve je to gospodin Luko Paljetak. A g. Luka Krajančić, uz to sto je izvrstan vinar, pjesnik je zemlje i duše čovjeka. Vinar, kipar, pjesnik, kao takav jedinstven je na vinskoj sceni. Gosparu Franu Milošu, kao iznimno uspješnom vinaru i vinogradaru, nije ni umjetnost strana; okušao se i kao fotograf fotografirajući vinogradske pozicije Ponikava u sva četiri godišnja doba, pa se stoga za njega opravdano može reći da je umjetnički nastrojen.
Domaćin ove večeri bio je hotel The Pucić Palace, čiji je tim na čelu s g. Hrvojem Gašparovićem, bar managerom Wine bar-a Razonoda, hotela Pucić Palace sljubio vrhunska vina ova dva vinara pjesnika s hranom koju su pripremili u hotelu. Bio je to jedan poseban menu, budući da je svaki slijed započinjao pjesmom, pa je tako ovaj neuobičajeni menu započeo stihovima Frana Miloša Boje i suze Stagnuma uz koji se pio Stagnum Rose, 2013. a kušao kozji sir u pršutu. Slijedile su tri pjesme Luke Krajančića - Kratko o kamenju uz Intradu SurLie, 2012. te dimljeni brancin sa alfa klicama i Dil mene uz Intradu, 2013. i Paški sir godinu dana star, a ovaj blok završio je s pjesmom Težaška uz Plavac, 2010. i dimljene mušule na rikuli. Frano Miloš izrecitirao je zatim pjesme Plavac i Konoba, a ove dvije pjesme pratio je Stagnum, 2006. uz odležani ramstek rozbif sa pikantnim maslinama.
Večer se nastavila uz Luku Krajančića i pjesmu Jubavna, a uz vino Opera, 2009. te profiterolima sa jagodama u acetu. Desert je najavio i Frano Miloš s pjesmom Život uz njegov Stagnum poluslatki, 2007. i tamnu čokoladu sa tartufima. Ova autorska poetska večer završila je pjesmama Frana Miloša - Pelješki kamen i plavac i Neverom Luke Krajančića, te stihovima akademika Luka Paljetka s Pjesmom o vinu. Glazbenu kulisu večeri svojim vještim prstima krojio još jedan dubrovački umjetnik, g. Braco Tepšić.
Poetska večer „Vino u stihu, vino u čaši" bila je uvod u regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine 2015. koji će se održati od 20. - 26. travnja. Tokom navedenog tjedna u označenim ugostiteljskim objektima FestiWine Friendy moći će se kušati izvrsna županijska vina i hrana po posebnim uvjetima.
U četvrtak, 24. travnja u hotelu Excelsior s početkom u 20.00 sati održat će se degustacijski gourmet spetakl FestiWine Gala - autorska večer s potpisom renomiranih chefova: gost Tomaž Kavčić te domaćin Petar Obad. Za odabir vina i sljubljivanje s hranom zaslužan je sommelier Siniša Lasan, aktualni prvak Hrvatske, a kroz kroz sedam kreativnih slijedova uz sedam vrhunskih vina Dubrovačko-neretvanske županije će nas voditi, uvijek zanimljivo i znalački gourmet voditelj, Rene Bakalović. Prihod večere namijenjen je jednomjesečnom stručnom usavršavanju u restoranu Pri Lojzetu - dvorac Zemono, Slovenija za dvoje pobjednika natječaja Dubrovnik FestiWine Challenge. Cijena večere je 500,00 kuna po osobi, a sve informacije i rezervacije moguće je dobiti na 448-180 od ponedjeljka do petak od 09-17 sati.
U petak i subotu, 24. i 25 travnja u Lazaretima na rasporedu je središnji dio festivala - izložba vina na kojoj će se moći kušati brojna izvrsna vina Dubrovačko-neretvanske županije.
RRA DUNEA te Dubrovačko - neretvanska županija su organizatori ovog regionalnog festivala vina koji je započeo 2014. godine, a agencija Dubrovnik PartneR izvršni je producent.
Vezane vijesti
-
-
Osim jogurta i orašastih plodova, stres će ublažiti i cjelovite žitarice, mahunarke te voće i povrće
-
Hrvatska je u posljednjem desetljeću izgubila najmanje oko 250 tisuća stanovnika jer smo, prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, lani krajem prosinca imali 4,036 milijuna stanovnika, piše u utorak Večernji list.
-
Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je u ponedjeljak na Dubrovnik forumu da će pandemija “trajno izmijeniti život” i da neće biti povratka na način života koji je postojao prije pandemije te da je više nego ikada sada potrebna suradnja, solidarnost i zajedništvo.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.