Kultura

Režija Dražena Ferenčine

"260 dana" osječkoga HNK najbolja predstava Festivala glumca

Najboljom predstavom na 22. festivalu glumca koji se od 15. svibnja održavao u gradovima Vukovarsko-srijemske županije proglašena je predstava "260 dana" Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) iz Osijeka.

U ime glumačkog ansambla, statuu "Vanja Drach" na prigodnoj svečanosti dodjele festivalskih nagrade održanoj u subotu vukovarskom Dvorcu Eltz, primio je v.d. intendant osječkog HNK Miroslav Čabrajam, zahvalivši svima koji su sudjelovali u stvaranju predstave.

"Hvala i žiriju što je ovu našu ovako malu predstavu ovom prestižnom nagradom učinio velikom", kazao je Čabraja.

Predstava "260 dana", u izvedbi osječkog HNK-a, temelji se na autobiografskom romanu Marijana Gubine iz Vukovara, koji je kao desetogodišnji dječak bio zatočen, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji, 260 dana u srpskom koncentracijskom logoru na okupiranom području istočne Slavonije, na početku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Najboljim glumicama proglašene su Mladena Gavran za ulogu Majke u predstavi "Sladoled" Mire Gavrana u režiji Borisa Svrtana i produkciji Teatra Gavran iz Zagreba, te Nataša Janjić za ulogu Rite u predstavi "Ritina škola" Willyja Russella u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba.

"Predstava je u stvari jedan duet u kojem oba partnera ravnopravno nastupaju i kada bih mogla ovu bih nagradu podjelila sa Anom Vilenicom koja je u predstavi božanstvena", rekla je Mladena Gavran primajući statuu "Fabijan Šovagović" koja se dodjeljuje najboljim glumicama i glumcima Festivala glumca.

"Cijeli ovaj festival kao i nagrada koju sam dobio iznimno su mi značajni iz više razloga. U prvom redu riječ je o festivalu koji se bavi glumcem, dakle samom suštinom glume. Drugi razlog je što predstave za festival izabiru i ocjenjuju glumci, a iznimno mi je značajna i činjenica što nagrada koju sam dobio nosi ime doajena hrvaskog glumišta Fabijana Šovagovića", kazao je Marko Torjanac, zahvaljujući se na nagradi za najboljeg glumca, koju je dobio za ulogu Pravdana u predstavi "Ritina škola".

Statuom "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca na 22. Festivalu glumca nagrađen je i Ivan Brkić za ulogu Ivana u predstavi "Hrvatski emigranti" Miroslava Međimorca, u režiji Miroslava Međimorca i produkciji Gradskog kazališta Joze Ivakića iz Vinkovaca.

Nagradu "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Danijel Radečić za ulogu Vanje u predstavi "Moja obitelj i jedan jež" Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i produkciji Kazališta "Smješko" iz Zagreba.

"Tema predstave je posvojenje i često je taj proces dugotrajan i težak za djecu koja se posvajaju. Molio bih sve one koji mogu utjecati na to, da se taj proces što više skrati i olakša kako bi djeca što bezbolnije prošla kroz traumu posvojenja u novu obitelj", apelirao je Danijel Radečić zahvaljujući se na nagradi.

Glumica Erna Rudnički za uloge koje je ostvarila u predstavi "Nevjerojatan događaj" autorskog projekta Ivice Boban i glumaca u režiji Ivice Boban i produkciji Kazališta KNAP iz Zagreba nagrađena je nagradom "Ivo Fici" za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina.

O festivalskim nagradama odlučivao je Ocjenjivački sud u kojem su se nalazili glumci Jasminka Antić, Denis Brižić i Velimir Čokljat.

Zahvalivši se na povjerenoj mu ulozi domaćina festivala, glumac Goran Grgić naglasio je da je nakon 22 godine trajanja Festivala glumca posve jasno kako festival ide smjerom koji je određen pri njegovom pokretanju, a on je usmjeren na glumca i njegovu glumačku kreaciju.

"Ovaj festival pokazao je svu svoju opravdanost. Gledali smo sjajne predstave i svim hvala što su doprinijeli ovom krasnom ugođaju", poručio je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i Festivalskog odbora Slavko Juraga.

Okupljene je pozdravila i izaslanica ministra kulture Iva Hraste Sočo dok je festival zatvorenim proglasio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Na 22. festivalu glumca, čiji je domaćin bio grad Vukovar, publika je imala prigodu pogledati 17 predstava koje je za taj festival podnaslovljen i kao Festival monodrame i komorne scene, odabrao ovogodišnji izbornik, glumac Vinko Kraljević.

Domaćin idućeg, 23. festivala glumca bit će grad Vinkovci u kojima je festival i idejno začet, a 1994. godine utemeljili su ga HDDU i Vukovarsko-srijemska županija. Organizator Festivala glumca je Koncertno kazališna agencija "Asser savus" iz Vinkovaca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.