Kultura

Kulturna pitanja

Pregled kulture u 2015.: Ostavka ministrice Zlatar Violić, Zvizdan nagrađen u Cannesu

Pregled kulture u 2015.: Ostavka ministrice Zlatar Violić, Zvizdan nagrađen u Cannesu

Kulturni milje u ovoj je godini obilježilo nekoliko potresa, prvi među njima ostavka je ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Zbog Elementarnih čestica patrolirala je policija, a nerijetko i zbog predstava riječkog intendanta Olivera Frljića. Godinu ipak završavamo slavljenički, za što su se pobrinuli filmaši; Zvizdan je nagrađen u Cannesu, a Tihani Lazović stigla je nominacija za najbolju mladu europsku glumicu. Kulturnu godinu pretresla je Ana Katulić. Trogodišnji mandat Andree Zlatar Violić neslavno je završio. Nakon optužbi za trošenje javnog novca bez predočenih računa, ministrica je u ožujku podnijela ostavku i u izbornoj godini Vlada ne čelo postavila njenog zamjenika Berislava Šipuša.

 "I da je ministrica Zlatar Violić opužena da je kriminalac? Ni jedan zakon nije prekršen, to čak ni državna revizija nije utvrdila", rekao je Šipuš.U obranu ministrice stali su i njeni stranački kolege, birane riječi i od šefice HNS-a Vesne Pusić.

 "Ona je jedan od najvećih stručnjaka za to područje", rekla je Pusić.No ministrica je otišla, a posao ostao nedovršen pa tako ni u ovoj godini nismo dobili medijsku startegiju koja je ostala tek u formi zapisa s radnih tijela Ministarstva kulture. Vjetar u leđa jedino su dobili neprofitni mediji za koje je ministarstvo ove godine osiguralo više od 3 milijuna kuna.

"Svi znamo što u suvremenom novinarstvu znače imena kao što su Igor Mandić ili Nataša Škaričić. To su ljudi koje trenutno možete čitati zahvaljujući isključivo tome što postoji treći medijski sektor", rekao je Boris Postnikov iz Ministarstva kulture. A medij koji na sceni otvara važna društvena i politička pitanja bio je i ostao Montažstoj. Umjetnički kolektiv ove je godine obilježio 25 godina postojanja.

U rođendansku godinu ušli su s predstavom "Gdje je revolucija, stoko", dobili su nagradu za film Potrošeni... Razloga za slavlje i više nego dovoljno.

"Ideja je često bila da se preko ishodišnog medija, kazališta, bavimo stvarnošću i u tu stvarnost što dublje uđemo i često se ta stvarnost prelila i nakon predstava", ispričao nam je Borut. A progovarajući o još jednoj stvarnosti, kritike, pa i pokoju rajčicu, zaradio je riječki intendant Oliver Frljić. I dok je dio javnosti tražio njegovu smjenu on je ostao još ustajniji.

"Smatramo da je fašizacija hrvatskog društva došla do te razine da se mora na ovaj način izaći", rekao je Frljić.Godina u kojoj je pokretnut filozofski teatar ostat će zapamćena i po premijeri Houellebecqovih Elementarnih čestica u režiji Ivice Buljana na Dubrovačkim ljetnim večerima koja je prvo odgođena, pa ipak uprizorena, a zbog koje je gradom patrolirao do sad neviđeni broj policije. Nagrada za najbolju predstavu otišla je u HNK Osijek, drami 260 dana Dražena Ferenčine, najboljim glumcem struka je proglasila Borka Perića, a glumicom Anju Šovagović Despot. Razloga za slavlje imali su i filmaši koji su proslavili 20. rođendan.

"Ova 2015. je bila fenomenalna i da smo mogli birati nismo mogli izabrat bolju godinu za proslavu 20. godišnjice", zadovoljan je šef društva hrvatskih redatelja Danilo Šerbedžija. A kako i ne bi. Pet filmova bilo je na A festivalima, nagrade i dalje pristižu. Najzapaženiji ostao je Cannes kojeg je pokorio Zvizdan Dalibora Matanića, a glavna glumica Tihana Lazović zaradila je nominaciju za najbolju mladu glumicu u Europi.

"Film ih je taknuo emocijama i jačinom", rekao je po povratku u Hrvatsku Matanić. "Pamtit ću to cijeli život", ispričala je Tihana, a njen kolega Goran Marković dodao: "Zbog toga smo došli, da ostavimo trag" A neizbrisiv trag ostavili su i oni.

Jedan za drugim napustili su nas; Kemal Monteno, a potom i Arsen Dedić. Iza njih su ostale brojne skladbe koje će zauvijek pričati priču o najvećim kantautorima svih vremena.






Dodavanje novih komentara je onemogućeno.